160 megabites adatátvitel mobillal

Vágólapra másolva!
Az Ericsson a világon elsőként mutatott be olyan LTE adótornyot, amellyel egyszerre lehetett frekvenciaosztásos duplex (FDD), mind időosztásos duplex (TDD) üzemmódban. Miről is van szó pontosan? A cikkből megtudhatja!
Vágólapra másolva!

Az LTE (Long Term Evolution, "hosszú távú fejlődés") technológia előretöréséről már számos alkalommal adtunk hírt, és sajnos a WiMAX-rajongóknak újabb sokkal kell szolgálnunk: az Ericsson ugyanis bejelentette, hogy a világon elsőként mutatta be az LTE működését mind frekvenciaosztásos duplex (FDD), mind időosztásos duplex (TDD) üzemmódban, ugyanazon a bázisállomás-platformon. Tekintve, hogy jelenleg az LTE az egyetlen olyan technológia, amely ugyanazt a platformot képes használni mind dupla ("paired": egy frekvenciasáv előfizetői és egy központi irányban), mind szimpla ("single") spektrum esetén, így a WiMAX technológiára gyakorlatilag keresztet vethetünk, már ami a mobiltelefonokba történő integrálást érinti. Az LTE ezzel a megoldással nagyságrendi megtakarítást tesz lehetővé a hálózatüzemeltetők számára.

Az Ericsson LTE TDD bemutatója számos alkalmazást ölelt fel. A bemutatón több mint 90 Mb/s sebességet sikerült elérni előfizetői irányban a 2x2 MIMO (többszörös bemenet, többszörös kimenet) technológia alkalmazásával. Az Ericsson korábban többször bemutatta az LTE-t FDD-üzemmódban, akár 160 megabit/s-os sebességet is elérve. A mobil szélessáv felhasználása gyorsan növekszik, az LTE pedig kiváló felhasználói élményt biztosít. A svéd hálózati cég szerint a technológia növelni fogja az igényesebb alkalmazások elterjedését, mint például a mobil videózás, blogolás, továbbfejlesztett játékok, gazdag multimédiás telefonalkalmazások és professzionális szolgáltatások. Az LTE további előnye, hogy gond nélkül működik együtt a jelenleg használt cellás rendszerekkel is.

Az LTE a 3GPP (harmadik generációs együttműködési projekt) által meghatározott mobilhálózati szabványok következő fejlesztése. Jelenleg a világ összes mobilspektrumának több mint 90 százaléka dupla (paired), és kevesebb mint 10 százaléka szimpla (unpaired). Az LTE-megoldásnak hála a hálózatüzemeltetők immár - a duplex módtól függetlenül - kiegyensúlyozott rendszerben működhetnek.