A modemekbe is beépülnének a jogvédők

Vágólapra másolva!
Víruskeresőkbe, kémprogram-irtókba és kábelmodemekbe telepíthető tartalomszűrőkben látja a kalózkodás elleni harc jövőjét Cary Sherman, az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) igazgatója.
Vágólapra másolva!

A szerzőijog-védő társaságok korábban is hangoztatták, hogy az internet szűrése lenne a legjobb megoldás a kalózkodás jelentette bevételkiesésre, ám eddig megelégedtek volna az internetszolgáltatók berendezéseire telepített filterekkel. Szakértők szerint már az a megoldás is aggályos lenne jogi és technológiai szempontból. Sherman szerint a felhasználók azonban rávehetők a tartalomszűrők telepítésére, ha azok használata előnyükre válik, ugyanúgy, ahogy telepítenek vírus- és kémprogram eltávolító szoftvereket is. Az igazgató szerint ezek a szűrőszoftverek lehetnének akár az internetszolgáltató által biztosított modemekben is. Sherman azt is elmondta, nem feltétlenül az internethozzáférést blokkoló szoftverben gondolkodnak, elképzelhető egy figyelmeztetéseket megjelenítő verzió is, már ez a jelzés is elég lehetne a felhasználók egy részének.

Az igazgató január végén a Washingtonban tartott State of the Net konferencián fejtette ki véleményét a szerzői jogvédelem és kalózkodás állásáról, a tartalomszűrésről vallott nézetei azonban csak akkor kezdtek el terjedni, amikor a Public Knowledge blog szerzője közzétette egy rövid videofelvételt az elhangzó kérdésekre érkező RIAA-s válaszokról. A videó napvilágra kerülése óta több blog és szaklap is felhívta az elképzelés hibáira felhívni a figyelmet. A tervezett cenzorszoftver például csak akkor boldogul a titkosított forgalommal, ha közvetlenül azon a gépen fut, amelyen a letöltött anyagokat le akarják játszani. Egy olyan program telepítésére, ami a saját gépeiken kémkedik a felhasználók után, viszont valószínűleg nehéz lesz rábeszélnie a zeneiparnak a kalózokat.

A kérdések között felmerült az a népszerű kérdés is, hogy az Egyesült Államok jogrendszere szerint legális-e egy boltban megvásárolt CD-k tartalmának hordozható médialejátszókra, például iPodra mentése. Korábban ugyanis RIAA vezetők úgy nyilatkoztak, hogy már ez a tevékenység is lopásnak minősülne. Sherman válaszában egyszer sem állította, hogy jogszerűnek gondolnák a CD-k mp3 fájlba mentését, ahogy az egyik kollégája hozzátette: "Nem mondjuk, hogy legális, de nem fogunk beperelni."