Megint kikapott az EU banánügyben

Vágólapra másolva!
Ismét jogtalannak nyilvánította az EU latin-amerikai banánra kivetett importvámját a Világkereskedelmi Szervezet. Az unió más térségekből, így például Afrikából vámmentesen hozza be a banánt. A WTO az USA felhívására reagált.
Vágólapra másolva!

Ez volt a 10 eljárás az európai közösség ellen, ami egyfajta rekord a WTO-történetében - írja a BBC. Legutóbb tavaly novemberben Ecuador is nyert az EU-val szemben ugyanezen ügyben. A latin-amerikai farmerek az unió piacának 60 százalékát mondhatják magukénak, az afrikai és karibi termesztők, valamint a spanyol és francia földművesek pedig további 20-20 százalékot. Az Egyesült Államok úgy jön a képbe, hogy három nagy multinacionális termesztő és kereskedő vállalattal van jelen közép-amerikában, egyebek mellett a Chiquita révén.

Az unió szerint a döntésnek nemigen van jelentősége, mivel egész importkvóta-rendszerének átalakításáról előrehaladott tárgyalásokat folytat. Az EU ilettékes biztosa, Marian Fisher Boel kritizálta a Világkereskedelmi Szervezet döntését és megközelítését, mondván, az egy olyan dologgal szemben foglalt állást, ami már nem is létezik.

Büntetővám jöhet

Az EU nagy erőket mozgósítva dolgozott azon, hogy új kereskedelmi alkukkal váltsa föl az 1950-es években köttetett különleges kereskedelmi kapcsolatot mintegy 80 országgal az afrikai, karib-tengeri és csendes oceáni térségben. Ezek gyakorlatilag vámmentesen engedtek be számos, a régióból származó terméket - így a banánt is - Európába, míg például a latin-amerikai behozatalt megvámolták. A WTO tavaly decemberig adott haladékot az EU-nak a nemzetközi kereskedelmi szabályokat áthágó alkuk leépítésére. A mostani döntéssel a kárt szenvedett országok büntető vámot vethetnek ki az EU ellen - bár a jogsértő állapot már megszűnt.