Vágólapra másolva!
Az olasz edzői kar véleménye alapján sorozatban másodszor választották meg Itália legjobb szakvezetőjének a Fiorentina mesterét, Cesare Prandellit, ami jól mutatja, hogy a violáknál milyen komoly szakmai munka folyik. A firenzei együttes a legutóbb ugyan hazai pályán elveszítette az AC Milan elleni rangadót, de még így is a negyedik helyen áll a tabellán, és ha ezt megőrzi, akkor története során másodszor elindulhat a Bajnokok Ligájában.

A lila-fehérek az elmúlt két szezonban egyaránt harmadikok - lettek volna, ha a calciopoli-botrány miatt nem vonnak le pontokat a csapattól. A legutóbbi pontvadászatban így is elérte a hatodik pozíciót az együttes, ami azt jelentette, hogy ismét kiléphetnek a nemzetközi porondra, még ha "csak" az UEFA-kupában is. Ezzel együtt a klub nem tudta megtartani legnagyobb sztárját, a középcsatár Luca Tonit, aki 11 millió euróért a Bayern Münchenhez távozott. Az egyesület ezen kívül jelentős bevételhez jutott még Reginaldo és Valerij Bozsinov eladásából is, és az értük kapott pénzt szinte maradéktalanul el is költötte, de nem csak három focistát vett, hanem tizet - hiszen a kettős terhelés miatt immár sokkal bővebb játékoskeretre volt szükség.

Az új szerzemények közül a Chievo Veronától megszerzett szélső, Franco Semioli volt a legdrágább a maga hatmillió eurós vételárával, de jellemző, hogy konkrétan Toni pótlására a firenzeiek senkit sem igazoltak. Ugyan három középcsatár is érkezett a csapathoz a fiatal Pablo Daniel Osvaldo és Arturo Lupoli, illetve a veterán Christian Vieri személyében (utóbbi kettő ingyen), de az általános vélemény az volt, hogy ők valószínűleg csak kiegészítő szerepet kapnak majd, és inkább az előző szezonban többnyire csak csereként bevetett Giampaolo Pazzini kap majd több lehetőséget.

Ez a jóslat alapvetően be is vált, hiszen a Prandelli mester által alkalmazott 4-3-3-as szisztémában a csatársor közepén többnyire Pazzini lépett pályára a bajnokságban, azonban a fiatal támadó eddig elmaradt a várakozástól, legalábbis ami a gólok számát illeti. Hiába volt ott a kezdő tizenegyben 16 alkalommal, csupán öt találatot ért el, miközben első számú cseréje, Vieri négyszer talált be - pedig ő csak öt alkalommal kezdhetett, ebből négyszer akkor, amikor Pazzini sérülés miatt hiányzott.

A fő gólfelelős így továbbra is Mutu, aki a jelenlegi felállásban bal szélről indul, és már 13 gólt ért el, amivel harmadik a Serie A góllövőlistáján David Trézéguet és Zlatan Ibrahimovic mögött. A dologhoz persze az is hozzátartozik, hogy a román támadó góljai közül ötöt büntetőből ért el, de összességében így sem lehet panasz a teljesítményére. Ami a támadótrió harmadik tagját illeti, a jobbszélen Mário Santana és Franco Semioli nagyjából ugyanannyit játszott, bár utóbbi focista elsősorban az argentin sérülése idején kapott nagyobb szerepet.

A támadó részleggel tehát nincsen különösebb probléma, és alapvetően a védelem is stabilnak mondható. A középhátvéd Alessandro Gamberini a szezon egyik nagy felfedezettjének számít, és a squadra azzurra mestere, Roberto Donadoni be is hívta őt a legutóbbi, Portugália elleni barátságos mérkőzésre a válogatottba, és csereként pályára is küldte a bekket. Talán csak a jobbhátvéd pozíciójával elégedetlenek egy kicsit a drukkerek: ott Alessandro Potenza jelenleg sérülés miatt hiányzik, Tomás Ujfalusi pedig a fanatikusok szerint mostanában gyengébben teljesít. Persze a cseh védő népszerűségét az is csökkentheti, hogy máris tudni: a nyáron az Atlético Madridba igazol.

De az igazán problémás csapatrésznek a középpálya számít, ahol tulajdonképpen csak egyetlen védekezőbb felfogású labdarúgó szerepel rendszeresen Marco Donadel személyében. A többiek, mint a szerb Zdravko Kuzmanovics, a dán Martin Jörgensen vagy különösen az olasz Riccardo Montolivo, inkább támadóbb szelleműek, ami azt jelenti, hogy a védelemre, illetve a kapusra, Sébastien Freyre gyakran túlságosan is nagy nyomás hárul.

A firenzeiek szerencséjére a francia portás bomba formában véd, és részben ennek is köszönhető, hogy a gárda versenyben van a negyedik helyért. Az AC Milan elleni rangadó előtt sorozatban négy mérkőzést nyert meg a csapat, és a rossonerók ellen sem futballozott rosszul, ám ezúttal képtelen volt kihasználni helyzeteit, a milánóiak kapusa, Zeljko Kalac megbabonázta a firenzei csatárokat, és így 1-0-s vereség lett a vége. Persze a Fiorentina még mindig jobban áll, mint fő riválisa, ugyanakkor a violák az UEFA-kupában is szeretnének minél messzebbre jutni. Ha ez sikerül, és még a negyedik helyet is meg tudják őrizni, akkor nincs kizárva, hogy Prandelli harmadszor is megkaphatja a legjobb edzőnek járó díjat...

www.infosport-focivilag.hu