Háromszor bukhatnának le a brit warezolók

Vágólapra másolva!
Háromszori lebukás után internet nélkül maradhatnak az angol film- és zenekalózok, ha a brit sajtóhoz kiszivárgott kalózellenes vitaanyagból valaha törvény lesz. Az első figyelmeztetés begyűjtéséhez elég lenne az illegális letöltés gyanúja is.
Vágólapra másolva!

A jogsértő tartalmakat letöltők az első lebukáskor figyelmeztető levelet kapnának, másodjára szüneteltetnék az internet hozzáférésüket, harmadjára pedig a szolgáltatók kötelesek lennének felmondani a szerződésüket. A kemény kezű rendszertől a fájlmegosztásra való kedv csökkentését és a kreatív ipar folyamatosan csökkenő bevételeinek stabilizálását várják. A rendszer fenntartására és a felhasználók forgalmának monitorozására az internetszolgáltatókat kötelezné a jövő héten nyilvánosságra hozandó elképzelés.

A brit kormány által kiadott vitaanyag (Green Paper) sokban hasonlít a franciák hasonló kalózellenes próbálkozásaihoz. A Financial Times által közölt becslések szerint hatmillió brit állampolgár - azaz a népesség mintegy tíz százaléka - használja illegális letöltésre az internetet évente. Az általuk okozott károkról

A BBC által megkeresett internetszolgáltatókat tömörítő szakmai szervezet, az ISPA szóvivője szerint az adatvédelmi előírások lehetetlenné teszik a szolgáltatók számára a felhasználók forgalmának ilyen mélységben történő megfigyelését, ennek elvárása olyan volna, mintha a postát köteleznének minden egyes levél felbontására. Az internetszolgáltatók nem tehetők felelőssé az illegális megosztásért, hiszen a tartalom nem az ő szervereiken található, tette hozzá nyilatkozatában az ISPA.

A kiszivárgott információkat érdemben nem kommentálta a Financial Times által megkeresett kulturális, média és sport ügyekért felelős minisztérium, csak annyit nyilatkoztak a lapnak, hogy ez a vitaanyag egy korai változata. Az vitaanyagban részletezett elképzelés nem csupán azért aggályos, mert a szolgáltatók általi megfigyelés sértheti a felhasználók magánélethez való jogát, hanem mert a megosztott internetkapcsolatok, a nyitva hagyott vagy feltört wifi elérési pontok sehogy sem illeszkednek a rendszerbe. Arról nem is beszélve, hogy a fájlcserélésre alkalmas szoftverek rég képesek az adatforgalom titkosítására, amely az ilyesfajta megfigyelés hatékonyságát erősen rontja. 2008 tavasza a fájlcserélők elleni megmozdulások jegyében telik, perek elé néz a torrentezés zászlóshajójának számító svéd Pirate Bay torrentportál, a belga Tiscali internetszolgáltatót pedig bírósági ítélet kötelezi ügyfelei forgalmának szűrésére.