Romániában van a legkisebb növekedésű régió

Vágólapra másolva!
Az EU 15 legalacsonyabb gazdasági teljesítményt nyújtó régiója mind Bulgária, Lengyelország és Románia területére esik. Ezekből is a legrosszabb Romániában található.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat Luxemburgban nyilvánosságra hozott egy lakosra jutó GDP alapján készített összevetése szerint a sereghajtó Románia északkeleti térsége - az EU átlagának mindössze 24 százalékával -, valamint két bulgáriai régió.

Az uniós átlag 75 százaléka alatt 69 régió teljesít, ebből 15 Lengyelországban, nyolc Romániában, hét Csehországban, valamint hat-hat Bulgáriában, Görögországban és Magyarországon található. Ebben a csoportban egyetlen németországi régió szerepel, Északkelet-Brandenburg 74,2 százalékos teljesítménnyel. (Magyarországról ezen átlagot csak a hetedik régió, a Közép Magyarország - régió haladja meg).

Németország 2005-ben az uniós átlag 115 százalékát teljesítette. Hamburg a maga 202 százalékával a negyedik legjobb helyezéssel büszkélkedhet az Unióban. Az élcsapatot London 303 százalékkal, Luxemburg 264 százalékkal és Brüsszel 241 százalékkal alkotja.