Kacskaringós áfa-szabályozás

Vágólapra másolva!
Azoknak az áfa-alanyoknak, akik 2008. január 1-től az új áfa-törvényt lennének kötelesek alkalmazni, de a szerződésük szerint már 2007-ben előleget fizettek, vagy részteljesítés történt, továbbra is a régi törvény szerint kell fizetniük. Ha azonban az új szabályok kedvezőbbek, február 15-ig nyilatkozhatnak az adóhatóságnak, hogy ezekre az ügyletekre is az új törvényt fogják alkalmazni. Huhh, hogy is van ez?
Vágólapra másolva!

Az áfatörvény átmeneti szabálya [2007. évi CXXVII. törvény 269. § (1) bek.] az olyan ügyletek áfa-rendszerbeli megítélését rendezi, amelyekről a régi, és az új áfatörvény is rendelkezik. Az átmeneti szabályt akkor lehet alkalmazni, ha valamely jogviszony egyetlen konkrét gazdasági eredmény elérésére irányul. Amennyiben azonban több, egyedi teljesítés történik, akkor már az új törvényt kell alkalmazni a 2007. december 31-ét követő teljesítésekre.

Ennek megfelelően az olyan átnyúló ügyletek, ahol előlegfizetés, vagy részteljesítés történt, a régi szabályok szerint adóznak, de választható rájuk az új áfatörvény alkalmazása is. Mivel az általános forgalmi adó rendszerében pusztán a szerződéskötés, vagy az előszerződés megkötése nem releváns esemény, hiszen ezekhez semmilyen adókötelezettség nem fűződik, ha 2008. január 1-je előtt csak előszerződés-, vagy szerződéskötés történt, akkor az áfatörvény átmeneti szabálya nem alkalmazható.

Lízing- és ingatlanügyletek

Alkalmazható például az átmeneti szabály a 2008. január 1-jét megelőzően megkezdett, de ezen az időponton átnyúló nyílt végű lízing, operatív lízing, illetve pénzügyi lízing tekintetében. Idén január 1-től kezdődően ugyanis az új áfatörvény alapján nem vonható le a személygépkocsi bérbevételét terhelő általános forgalmi adó. Mivel a régi áfatörvény ilyen levonási tilalmat nem tartalmaz, ezért kérdéses az olyan személygépkocsi-ügyletek áfa-rendszerbeli kezelése, ahol már 2007-ben az áfa rendszerében értékelhető esemény történt.

Ezért a már folyamatban lévő ügyleteknél a lízingdíj áfája az adott termék bérbevétele kapcsán 2008. január 1-jét követően is levonható, mindaddig, amíg ugyanazon felek között, ugyanazon termék vonatkozásában a szerződés fennáll - feltéve, hogy a felek ettől eltérő nyilatkozatot 2008. február 15-ig nem tesznek az adóhatóságnak.

Fordított adózás alá esik 2008. január 1-től az adóalanyok - ideértve az eva-alanyt is - között az építési szerződés alapján történő ingatlan (ingatlanrész) átadása. Az olyan építési szerződések alapján megvalósuló átadásokra, ahol 2007. december 31-ig az áfa szempontjából releváns esemény (például előlegfizetés, részteljesítés) történt, továbbra is az egyenes adózás szabályai alkalmazandók az áfatörvény átmeneti szabálya alapján, feltéve, hogy a felek február 15-ig nem tesznek ettől eltérő nyilatkozatot. Bejelenthetik ugyanis azt is, hogy az új törvény szerint fordított adózást választanak.

Akik nyilatkoznak az új törvény alkalmazásáról

Amennyiben a felek 2008. február 15-ig beérkezetten bejelentik az adóhatóságnak, hogy az áthúzódó ügyletükre vonatkozóan az ügylethez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket az új áfatörvény rendelkezései alapján állapítják meg, akkor az új szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha az adott jogok és kötelezettségek az új törvény hatálybalépését megelőzően keletkeztek. Ezért a feleknek az elévülési időn belül önellenőrizniük kell a 2008. január 1-ig történt részteljesítéseket, előlegfizetéseket és azokat az új áfatörvény rendelkezéseinek megfelelően kell elszámolniuk az önellenőrzés során. Ilyenkor az önellenőrzés pótlékmentesen elvégezhető.

A nyilatkozatot az apeh honlapjáról letölthető nyilatkozat-minta kitöltésével is be lehet nyújtani, de a mintát nem kötelező alkalmazni. A nyilatkozatnak mindenképpen tartalmaznia kell a felek nevét, adóazonosító számukat, az érintett ügylet megnevezését, annak beazonosításához szükséges adatokat, a felek kifejezett nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a megjelölt ügyletre az új áfatörvény rendelkezéseit kívánják alkalmazni, továbbá az adózó vagy a képviseletre jogosult aláírását. Amennyiben ugyanazon felek köztük lévő több ügyletről tesznek nyilatkozatot, elég ha egy nyilatkozatban az összes érintett ügyletet felsorolják.