Olcsó népmobil Indiából

Vágólapra másolva!
A várhatóan félmillió forint körüli áron debütáló autó, a Tata Nano mellett egy újabb olcsó,  termék, egy végletekig leegyszerűsített mobiltelefon, melyet Ázsiában egy hónapon belül árusítani fognak - írja a Times.
Vágólapra másolva!

A lap úgy tudja, hogy a néptelefont már márciusban árusítani kezdik egyes ázsiai országokban, ára húsz dollár, azaz nagyjából négyezer forint alatti lesz, de még jobban lebutított típusból akár kétezer forint alatti áron is kihozható mobiltelefon. Az indiai Spice cég fejlesztéséről a Timesnow.tv oldal egy apró képet is közöl: ezen látható, hogy a készüléken még képernyő sincs, csupán hangszóró, mikrofon, számbillentyűk, hangerőszabályzó, és hívásindító, és -bontó gombok.

A Times Online-nak a cég elnöke, Bhupendra Kumar Modi úgy nyilatkozott, a jövő évben 10 millió darabot akarnak eladni a néptelefonból, amelyet nyugati országokban is terveznek majd árusítani, és látássérülteknek szánt, Braille-írásos verzió is készül majd belőle.

A telekommunikációs iparág szakértői szerint az ilyen olcsó készülékek a világpiac mintegy ötödét teszik ki, s míg a fejlett országokban már csaknem száz százalékos a készülékellátottság, a világ népességének fele még sosem telefonált mobilon. Prognózisok szerint az elkövetkezendő három év alatt a mobiltelefonok száma hárommilliárdról négymilliárdra emelkedik majd, javarészt ázsiai, afrikai, dél-amerikai országból toborzott új előfizetőkkel.