Brit jelzálogbankot államosítanak

Vágólapra másolva!
A jelenlegi piaci körülmények közepette Alistair Darling, brit pénzügyminiszter nem találta megfelelőnek a magánszektorból érkező ajánlatot a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Northern Rock jelzálogbankra, s tegnap bejelentette az átmeneti államosítást - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a múlt év szeptemberében a globális hitelválság következtében megroggyant Northern Rock pénzintézetre tett ajánlatok részletes áttekintése, ám sem Sir Richard Branson Virgin-csoportjának, sem a jelzálog-hitelező menedzsmentjének koncepciója nem ütötte meg a mértéket - "az adófizetők nem jártak volna jól". Mindkét pályázat igen jelentős támogatást igényelt volna az államkincstártól.

A newcastle-i székhelyű "északi szikla" az utóbbi öt hónapban 25 milliárd fontot emelt le az angol jegybank által "utolsó mentsvárként" nyújtott állami hitelkeretből. Százötven éve először fordult elő, hogy egy brit bank ügyfelei megrohamozták a fiókokat, és a kormány biztosítékai ellenére kivették pénzüket, kétmilliárd fontot.

Darling a jegybank és a bankfelügyelet egyetértésével hétfőn törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amelynek elfogadásával a Northern Rock átmenetileg állami tulajdonba kerül. A bank továbbra is kereskedelmi alapon fog működni, és változatlanul az ügyfelek rendelkezésére áll. A betétesek pénze nem forog veszélyben, és a jelzáloghitelek is biztonságban vannak. A kormány reményei szerint a "piaci viszonyok javulni fognak", ezért helytelen lenne veszteséggel megválni a Northern Rock által jelentett értéktől. A papírok árfolyamának összeomlása miatt a múlt évben 5,3 milliárd fontot érő bank nem ér többet 375 milliónál.

A tranzakció nagy vesztesei a pénzintézet részvényesei. Ma reggeltől a Northern Rock papírjai nem forognak a tőzsdén, a tulajdonosok egy független értékbecslő által megállapított kompenzációban részesülnek. Darling szándékai szerint a bank a legrövidebb időn belül, a lehető legmegnyugtatóbb körülmények között visszakerül a magánszektorba - írja a Népszabadság.