Minden tizedik iPhone Kínában köt ki

Vágólapra másolva!
Tízezrével csempészik vissza Kínába az ott gyártott Apple-mobilokat, amelyek aztán másfélszeres áron találnak gazdára.
Vágólapra másolva!

Leglább 400 ezer darab iPhone-t használnak Kínában, ahol még hivatalosan nem is lehet kapni a készüléket - derül ki az In-Stat piackutató adataiból a News.com szerint. Ez igen tekintélyes mennyiség, tekintve, hogy tavaly év végéig összesen 3,7 millió készüléket értékesítettek az Apple-mobilból világszerte, vagyis az USA-ban és néhány európai országban.

Ez az arány segít megmagyarázni az "iPhone-rést", vagyis az eladott és a hivatalos partnereknél aktivált készülékek száma közötti igen jelentős különbséget. Ha az In-Stat nem téved, az azt jelenti, hogy az ázsiai ország jelentősen hozzájárul a "szem elől vesztett" készülékekhez, ami azzal is magyarázható, hogy a kínaiak különösen szeretik a mobil netezésre alkalmas okostelefonokat.

Olyannyira, hogy a cég adatai szerint az ottani vásárlók hajlamosak akár 500-600 dollárt is fizetni a tengeren túli kereskedésekből visszacsempészett készülékekért, amelyeket az USA-ban 400 dolláros áron lehet hazavinni. Kínában és a távol-keleten a News.com szerint várhatóan még idén megkezdődik a készülékek forgalmazása, amire Magyarországon az iTunes zenebolt honosításáig nem lehet számítani.