Synergon: nem akarunk az államból élni

Vágólapra másolva!
A Synergon nem arra épít 2008-ban, hogy nagy állami megrendeléseket kap, arra törekszik, hogy stabilizálja árbevételét és eredményét. A közepes cégek könnyebb elérésére partnerhálózat kiépítésébe kezdtek.
Vágólapra másolva!

Lazarovits Márk, a cég vezérigazgatója hozzátette: ha az állam mégis nagyobb tételben rendel az informatikai piacon, akkor ez extraprofitot hozhat. A vezérigazgató kifejtette: 2007 talán a legrosszabb éve volt a Synergonnak az állami megrendeléseket tekintve, s azt remélik, hogy az idei év már jobb lesz.

Lazarovits Márk szerint nem az a kérdés, hogy az állam vásárol-e az informatikai szolgáltatásokat és eszközöket, hiszen mindenképpen fejlesztenie kell, hanem az, hogy mikor jelenik meg megrendelőként a piacon.

A vezérigazgató kifejtette: az elmúlt időszak alapján látszik, hogy a pénzügyi befektetők részéről legalább középtávú befektetés a Synergon, amit mutat az is, hogy az elmúlt időszakban komoly fejlesztéseket hajtottak végre. Hozzátette: míg korábban a Synergon csak egy szűk tulajdonosi érdek szerint működött, most már minden egyes részvényes érdekét szem előtt tartja.

A vezérigazgató a mintegy másfél évvel ezelőtt lejátszódott tulajdonosváltás óta eltelt időszakról elmondta: konszolidálták a céget, újragondolták termék- és tulajdoni portfóliót, eladták például a horvát leányvállalatot, s létrehoztak egy új, a gázszolgáltatókat kiszolgáló platformot.

A cseh leánycéget, az Infinityt illetően elhangzott: a Synergon hosszabb távon meg akarja tartani, mert jelentős potenciált lát benne. A cég ma már üzemi szinten is nyereséges, nincs adóssága, és strukturálisan is átalakult. Tavaly az adózott eredménye 35 millió forint volt, szemben a 2006. évi 226 millió forint veszteséggel.

A vezérigazgató elmondta: a Synergon gazdálkodását 2007-ben jelentősen befolyásolta, hogy az állami megrendelések a várakozásokhoz képest sokkal kisebbek voltak. Ezen túlmenően a gazdasági növekedés lassult, ami negatívan hatott a közepes cégek beruházásaira is. Hozzátette: a közepes cégek jobb elérése érdekében a Synergon megkezdte egy partnerhálózat kiépítését.

A Synergon 2007-ben 327,79 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el, ami mintegy 90 százalékkal haladja meg a 2006. évit. Az értékesítés nettó árbevétele 13 százalékkal csökkent 2007-ben, s így 12,194 milliárd forint volt. A Synergon üzemi nyeresége tavaly 318,49 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 158,48 millió forint veszteséggel.

A befektetett eszközök állománya az elmúlt év végére 10 százalékkal 2,827 milliárd forintra nőtt, a forgóeszközök állománya tavaly gyakorlatilag nem változott az előző évhez viszonyítva, 7,55 milliárd forintot tett ki.

A Synergon Csoport árbevétele a nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok - IFRS - alapján összeállított mérleg szerint az elmúlt évben 16,966 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 19,592 milliárd forinttal. A csoport üzemi eredménye 288,607 millió forint volt tavaly, míg 2006-ban 745,25 millió forint veszteséget könyveltek el. A csoportszintű adózott nyereség 484,7 millió forint volt tavaly, szemben az előző évi 724,12 millió forint veszteséggel.