DVD Jon felszabadító szoftvere

Vágólapra másolva!
DoubleTwist néven adta ki saját cégének ingyenes szoftverét a DVD Jon néven ismert norvég hacker. Az ingyenesen letölthető kliensprogram az Apple zeneboltjában vásárolt, másolásvédett zeneszámokat más gyártók eszközein is lejátszhatóvá teszi, bár ennek a hazai felhasználók nem sok hasznát veszik.
Vágólapra másolva!

Jon Lech Johansen nevét 2002-ben ismerte meg a nagyvilág, amikor 19 éves korában megírta a DeCSS nevű programot, amely kijátszotta a tette a DVD-filmek védelmét, így az optikai lemezen kiadott alkotások másolhatóvá váltak. Később DVD Jon például az Apple iTunes zeneboltjában használatos másolásvédelem feltörésével is előrukkolt, kedden viszont bemutatta DoubleTwist Ventures nevű cégének első, azonos nevű szolgáltatását.

A DoubleTwistet egyelőre Windows alá érhető el béta verzióban, de már Macre is készül a kliensprogram. Legfontosabb képessége, hogy képes a gyakorlatilag bármely digitális lejátszóval kompatibilis, hagyományos mp3 formátumúra alakítani az iTunes-on vásárolt, eredetileg csak iPodon lejátszható zeneszámokat.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a DoubleTwistet

Itthon nincs mit felszabadítani

Az Apple internetes zeneboltjában egy ideje már ugyan lehetséges felárért másolásvédelem nélküli formában vásárolni zeneszámokat, ezeket azonban továbbra is m4a fájlként lehet letölteni, amelyet az iPodon kívül nem túl sok eszköz képes lejátszani. DVD Jon szoftvere ezen a problémán segít, konvertálással univerzálisabban használható formátumra (mp3) alakítja át a zenéket - fél óra alatt nagyjából száz dallal végez egy átlagos számítógépen, és kizárólag a legálisan megvett állományokról veszi le a védelmet.

A szoftvernek ezt a részét azonban a hazai felhasználók nem tudják sokra használni, hiszen Magyarországról még nem lehet használni az Apple zeneboltját. Kipróbáltuk egy z2-ről vásárolt zeneszámmal is, annak másolásvédelmét a DoubleTwist nem tudta eltávolítani.

Ettől függetlenül a Nokia N-sorozatú, LG Viewty, illetve a Sony Ericsson Cybershot és Walkman mobiltelefonjainak valamelyikét, vagy Windows Mobile szoftvert futtató, és egyes Blackberry készülékkel rendelkezők, PSP-tulajok is hasznát vehetik a szoftvernek, amely leegyszerűsíti a kütyük memóriájában lévő video-, kép-, és hangfájlok kezelését. A konverziónak köszönhetően az eszközök között szabadon lehet másolni a multimédiás állományokat tekintet nélkül a fájlok kiterjesztésére.

Facebook-függőknek jól jöhet

A Doubletwist másik fontos képessége a multimédiás fájlok megosztásának lehetősége, amelyet Outlookon keresztül, illetve a Twist Me nevű webalkalmazás telepítése után a Facebook közösségi szájton érhető el. Utóbbit a kvízek notórius kitöltögetői, és a vámpírharapás és hasonló idiotizmusok terjesztői minden bizonnyal nagy kedvvel veszik majd használatba, így arra számítunk, hogy ha a program elterjed, hamarosan a szociális hálón hemzsegni fognak a friss képeket, zenéket hordozó üzenetek.

Mivel a megosztott fájlokat egy online tárhelyen érik el a címzettek, némi korlátozást is bevezettek: a Facebook-os megosztásnál 10 megabájt a felső határ, a hagyományos, e-mailes küldés esetén pedig legfeljebb 10 perc hosszúságú videót, vagy 20 percnyi hanganyagot enged feltölteni a rendszer, a fotókat pedig 800x600 pixelesre méretezi át.

Őszintén szólva azért nem dobtunk hátast DVD Jon legújabb dobásától, bár való igaz, a szoftver még félkész (egyik gépünkön teljesen szét is esett a menüje), és további újításai is várhatóak. Egyelőre - Magyarországról nézve - nem több egy hasznos kis segédprogramnál, de érdemes odafigyelni rá.