A vártnál magasabb lett a Societé nyeresége

Vágólapra másolva!
Erős nyereségcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni kereskedelmi botránya miatt a francia Societé Générale. A profit zuhanása viszont nem volt olyan erőteljes, mint azt januárban a bank feltételezte.
Vágólapra másolva!

Tavaly egész évben - elsősorban a botrány okozta veszteségek miatt - 947 millió euró lett a francia bank adózott eredménye a 2006-os 5,22 milliárd euró után. Januárban még 4,9 milliárd eurós veszteségre számítottak, és az adózott eredményt csak 600-800 millió euróra várták.

Az egész évi bevételek 2,2 százalékkal, 21,92 milliárd euróra csökkentek, az egy évvel korábbi 22,42 milliárd euróról.

A negyedik negyedévben 3,35 milliárd euró volt a veszteség, szemben az egy évvel korábbi 1,18 milliárdos adózott eredménnyel. A bevételek ebben a három hónapban 32 százalékkal, 3,88 milliárd euróra csökkentek, az egy évvel korábbi 5,67 milliárd euróról.

A botrányt kirobbantó bróker, Jerome Kerviel ellen indított vizsgálat időközben hiányosságokat tárt fel a bank ellenőrzési rendszerében, amelyek megakadályozták, hogy a bróker kétes ügyleteit korábban felfedezzék. Egyelőre úgy tűnik, hogy a brókernek a bankon belül, vagy kívül nem voltak tettestársai. A vizsgálat átfogó eredményét a május 27-i közgyűlésen ismertetik.

Kerviel kijátszotta a bank biztonsági rendszerét, és minden idők legnagyobb, jelenleg 4,9 milliárd euró névértékre becsült csalárd származékos ügyletláncolatát építette ki: fiktív kliensszámlákat kreálva egymásra épülő hosszú pozíciókat vett fel, vagyis azonnali vételi és határidős eladási ügyletek láncolatát kötötte, arra játszva, hogy januárban a piacok "emelkedni" fognak.

Az árfolyammozgások azonban Kerviel - és a Société Générale - számára kedvezőtlenül alakultak, s a bank pánikszerűen igyekezett szabadulni az egymás veszteségeit láncolatszerűen fokozó határidős kontraktusoktól, s csak ezt követően tett feljelentést alkalmazottja ellen.