GVH eljárás a Mastercard, a Visa és 25 bank ellen

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) február elején versenyfelügyeleti eljárást indított a két legnagyobb  kártyatársaság, a Mastercard, a Visa és 25 magyar kártyakibocsátó bank ellen - mondta el Mihálovits András, a hivatal szóvivője.
Vágólapra másolva!

A GVH rendelkezésére álló információk szerint a Magyarországon kibocsátott fizetési kártyákkal végrehajtott vásárlási tranzakciók során felszámított bankközi jutalékról szóló megállapodás valószínűsíthetően alkalmas a verseny korlátozására és torzítására, amennyiben magasabb fogyasztói árakat eredményez, és akadályozza a kártyás fizetés terjedését - tette hozzá.

Jelenleg a bankközi jutalék Magyarországon a vásárlási érték 1,2 százalékát teszi ki, ami európai átlagot tekintve magasnak számít. A jutalék mérséklésére azonban sem a MasterCardnak, sem a Visának nincs lehetősége, mivel az a magyar pénzintézetek közötti megállapodásokra alapulnak.

A szóvivő kiemelte, hogy az eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

A versenytörvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Mihálovits András közölte: a vizsgálat alapját az Európai Bizottságnak a MasterCarddal szemben hozott 2007 decemberi határozata szolgáltatta, amelyben fél év haladékot adtak a kártyacégnek a versenyszabályokat sértő multilaterális bankközi díjainak módosítására.