Vágólapra másolva!
A keddi, illetve szerdai BL-mérkőzések után csütörtökön az UEFA-kupában valóságos meccsdömping lesz, hiszen a második számú európai kupasorozatban 16 összecsapásra kerül sor, amelynek során eldől, hogy mely csapatok kerülnek a nyolcaddöntőbe. A legkomolyabban a német futball érdekelt, hiszen öt együttesük is versenyben van a továbbjutásért, de az első mérkőzésen közülük csak a Werder Bremen és a Hamburger SV tudott előnyt szerezni - a Bayern München híveinek így tehát még izgulniuk kell.

A müncheni együttes ugyanis az első találkozón "csak" egy 2-2-es döntetlenre volt képes a skót Aberdeen otthonában, amely alapjában véve nem rossz eredmény, azonban a bajoroknál mindig minden körülmények között csak a győzelem az elfogadható - főleg, hogy a Bayern a végső diadalt tűzte ki célul maga elé.

A münchenieknek a hét végi bajnokin sikerült javítaniuk, és úgy verték 3-0-ra idegenben a Hannover '96 csapatát, hogy francia sztárjuk, Franck Ribéry nem állt a gárda rendelkezésére, és ő alighanem az Aberdeen elleni visszavágót is kihagyja.

A németek az első meccsel ellentétben most aligha fogják lebecsülni ellenfelüket, amelytől már az is hatalmas siker, hogy a visszavágón még van esélye a továbbjutásra. A skót gárda a hét végi, Hibernian elleni bajnokin 3-1-re kikapott, de a Bayern otthonában az aberdeenieknek nem lesz veszítenivalójuk.

A vendégeknél Jamie Smith, Derek Young, Jackie McNamara és Richie Byrne biztosan nem játszik sérülés miatt, viszont Richard Foster és Andrew Considine felépült, és elutazott a csapattal Münchenbe - akárcsak közel ötezer skót fanatikus, akik alighanem kiváló hangulatot teremtenek majd az Allianz Arenában.

Szintén hazai pályán kellene kiharcolnia a továbbjutást a Bayer Leverkusennek, amely az első meccsen idegenben ért el gól nélküli döntetlent a török Galatasaray otthonában. A gyógyszergyáriaknak elsősorban a támadójátékukon kellene javítani, hiszen Isztambulban egyetlen kapuralövést sem tudtak produkálni - a csatárok közül az orosz Dmitrij Bulikin sérülés miatt mindenesetre nem áll a csapat rendelkezésére.

Az első mérkőzést eltiltás miatt kihagyott középpályás, Carsten Ramelow elméletileg ugyan játszhatna, de ő sem teljesen egészséges. Az ötödik német egyesület, az 1. FC Nürnberg számára az UEFA-kupa inkább nyűgnek számít, hiszen a csapat közben a kiesés ellen küzd a Bundesligában. A gárda nemrégiben kinevezett mestere, Thomas von Heesen éppen a Benfica elleni, idegenbeli UEFA-kupa-mérkőzésen debütált a kispadon, és vezérletével a nürnbergiek eddig mindkét meccsüket szerzett gól nélkül veszítették el.

Márpedig a továbbjutáshoz a lisszaboniak ellen legalább egy gólra szükség lenne - miközben a támadók közül Zvjezdan Misimovic és Marek Mintál is sérült. Angelosz Hariszteasz és Robert Vittek viszont már elkezdte az edzéseket - ezzel együtt nem lenne meglepő, ha a nürnbergiek a Benfica kiverése helyett inkább a bajnokságra tartalékolnának.

Az egyik legérdekesebb párviadalnak az Atlético Madrid és a Bolton Wanderers összecsapása ígérkezik - az angolok az első találkozón 1-0-ra nyerni tudtak hazai pályán, és az európai porondon veretlennek számítanak ebben a szezonban. A madridiak viszont teljesen kiszámíthatatlanul szerepelnek a jelenlegi idényben, a remek győzelmeket váratlan vereségek követik, a legutóbb például az Athletic Bilbao tudta elvinni a három pontot a Vicente Calderón-stadionból. Az Atléticóból ráadásul eltiltás miatt Raúl García és Sergio Agüero is hiányozni fog - utóbbi játékost éppen Boltonban állították ki.

Szintén egygólos hátrányt kellene ledolgoznia hazai pályán a Villarreal CF-nek, amely egy héttel korábban 1-0-ra kapott ki az orosz Zenit Szankt-Petyerszburgtól. Az viszont mindenképpen biztató lehet a hispánok számára, hogy az európai kupaporondon mindössze két olyan hazai meccsük volt, amikor nem találtak be: a 2005-2006-os idényben a BL-ben a Manchester United és az Arsenal ellen értek el 0-0-s döntetlent, de a Zenit azért valamivel gyengébb a fenti két együttesnél.

Forrás: EPA

Dick Advocaat azon tűnödik, mi lehet a tuti taktika a Villarreal ellen

A Sárga Tengeralattjárónál visszakerült a keretbe a sérüléséből felépült középpályás, Marcos Senna, míg a másik oldalon a belga hátvéd, Nicolas Lombaerts letöltötte eltiltását. A magyar érdekeltségű párviadalok közül Dzsudzsák Balázs együttesének, a PSV Eindhovennek könnyebb a dolga, hiszen a holland együttes az első meccset 2-0-ra nyerte meg a svéd Helsingborgs IF ellen.

A jobbhátvéd, Jan Kromkamp ugyan sérülés miatt nem léphet pályára a visszavágón, de ha a Philips-gyáriak tartják remek sorozatukat (Dzsudzsákkal a soraikban még nem kaptak ki), akkor ott lesznek a legjobb 16 között. Juhász Roland csapata, az RSC Anderlecht is előnnyel utazik a visszavágóra, de a Girondins Bordeaux-nak sikerült Brüsszelben betalálnia, így a franciáknak már egy 1-0-s győzelem is elég lenne a továbbjutáshoz.

Ráadásul Laurent Blanc együttese remek formában van, a hét végén idegenben egy félidő alatt hatot rúgott az AS Monacónak - Juhász tehát aligha fog unatkozni. Az Anderlechtnek egyébként ez lesz a 300. mérkőzése az európai porondon, a Bordeaux a viszont 150. gólját szerezheti meg a nemzetközi színtéren.

Forrás: EPA

Tőzsér Dániel (jobbra) és az AEK-játékosok szerdán ismerkedtek a Getafe stadionjával

A harmadik magyar focista, Tőzsér Dániel a hét végén pihenőt kapott, hiszen klubjának, az AEK Athénnak a zord időjárás miatt elmaradt a bajnokija. A görögök a spanyol Getafe CF-hez látogatnak, és ha tovább akarnak jutni, mindenképpen gólt kell szerezniük, hiszen az első találkozó Athénban 1-1-es döntetlent hozott.

www.infosport-focivilag.hu