Lagzi Lajcsitól Fásy Ádámig

Vágólapra másolva!
Száz diplomás, egyetemet vagy főiskolát végzett megkérdezettből csak hat szereti Fásy Ádámot, 76 százalék viszont negatívan vélekedik róla. Lagzi Lajcsi nem vonz már 2-3 millió nézőt, a Story tévén fújja a trombitát, neki valamivel kedvezőbbek a mutatói. A hazai médiaszemélyiségek közül ezúttal leginkább a kisebb kábeltévéken felbukkanó képernyősök ismertségét és rokonszenv-indexét vizsgáltuk.
Vágólapra másolva!

A Gfk Sztár Monitor legfrissebb kutatása szerint a legismertebb magyar médiasztárok 2008 januárjában Fábry, Hajós és Sebestyén Balázs voltak - utóbbin nem is lehet csodálkozni, három műsora is futott az év első hónapjában a legnézettebb hazai tévén. A nagy kedvencek és a pozitív megítélésűek közt az élmezőnyben van az Irigy Hónaljmirigy csapata, az Esti Showder műsorvezetője , Gundel Takács, Vágó is, de igen kedvelt Winkler Róbert is, főképp a Totalcar miatt - mert a magyar Music TV Swung című műsorát aligha nézik százezrek.

Megosztó személyiségek voltak 2008 januárjában Fábry, Hajós, Sebestyén, Stohl vagy Gáspárné: őket a nagy többség vagy utálta vagy szerette, de méla közönyt kevés válaszadóból váltottak ki. Győzike és asszonya, a VIVa-ról ismert Kristóf vagy Árpa Attila producer inkább a negatív tartományban vannak, sokan válaszolták, hogy utálják őket, ugyanakkor többen mondták, hogy véleményük rólunk inkább negatív, mint pozitív.

Kis tévé, kisebb ismertség

Logikusan az országos kereskedelmi tévék állandó képernyősei jóval ismertebbek, mint a kis kábeltévék arcai - utóbbiak akkor tudják csak feljebb verekedni magukat a listákon, ha rendszeres szereplői a bulvárlapoknak, ha a színes hetilapok tartják őket annyira érdekesnek, hogy beszámoljanak a nappalijuk új függönyének színéről vagy a kiskutyájuk székletproblémáiról. Nem is foglalkozunk most az RTL Klub és a TV2 gondosan felépített sztárjaival, inkább a kisebb tévéken szereplők ismertségére és rokonszenv-indexére fókuszálunk.

Az ATV-n a Zeneexpressz-t üzemeletető Fásy Ádám hébe-hóba felbukkan a bulvárlapokban is, ennek is köszönhető, hogy 77 százalékos az ismertsége - hogy tudjuk hová tenni, hasonló mutatóval rendelkezik Gera Zoltán, Cseh László is, akik valamivel azért többet tettek le az asztalra. Százból ketten kifejezetten szeretik, további nyolc százalék kedveli, azaz tízből egy ember vélekedik pozitívan róla. 72 százalék negatívan nyilatkozott róla, az őt képről és névről felismerők közel fele pedig kifejezetten utálja a Komáromi Istvánnal, Sláger Tiborral és Bunyós Pityuval gyakran mutatkozó urat.

Rubint Réka a Story tévén vezet műsort, és a szerződését aligha az adatok láttán tolták elé, mert bár a jó sajtókapcsolatokkal rendelkező férjeurának köszönhető 94 százalékos ismertség igazán impozáns, a többi mutató már keserű pityergésre ad okot. Nagyon kevesen kedvelik igazán, és százból csak tízen vélekednek róla pozitívan. A fitneszlédi 66 százalékkal előkelő helyen szerepelt a negatív megítélésű médiaszemélyiségek rangsorában, 36 százalék pedig az "utálom" opcióra bökött kegyetlenül, ridegen. Schobert Norbert feleségének "burn out" mutatója is magas, sokan vélik úgy, hogy elhasználták már, túl sokat szerepelt, férjével és a Gáspár-pereputtyal együtt.

Lagzi Lajcsi szintén a Story tévé sztárja immár, egy példa arra, miképp lehet elveszíteni 2,5 millió nézőt pár év alatt. Az egykoron a Dáridó-val szebb napokat látott muzsikus 95 százalékos ismertsége nem annyira a jelenek, mint a múltnak köszönhető. Ötből egy ember kedveli őt, kettőnél semleges, kettő viszont negatívan vélekedik a trombitás emberről. "Burn out" mutatója viszont csak 16 százalékos, tehát nincs még minden veszve, nem kell bezárni a boltot, egy-két cédét még el lehet sózni.

Fiatalos zenetévé a VIVA, nem is várható hogy a nagyi meg a dédi hiphopra ugráljon a kanapén, és az sem remélhető, hogy az itteni arcok láttán sokan okosan bólogassanak. Kristóf 70 százalékos ismertséggel bír, Ada százból 53 embert késztetett tűnődésre, Kisó pedig 41 százalékos mutatóval bír. Előbbinek borzasztóan rossz a megítélése, ami rendszeres bulvárjelenléte és homoszexualitásának beismerése miatt lehet - a társadalom nagy része még mindig nem fogadja el a másságot, pláne, ha külsőségekben, viselkedésben, ruházatban is megnyilvánul. Ada hangyányival kedveltebb, mint Kisó, de igazából elhanyagolható a differencia, az őket felismerők bő harmada nyilatkozott róluk pozitívan, de a válaszadók fele ugyanakkor semlegesnek találta őket. Ez nem feltétlenül azért van, mert unalmas, felejthető képernyősök, hanem inkább arról van szó, hogy az épphogy felismert arcot a válaszadó óvatosságból inkább a neutrális személyek közé helyezi.