Vágólapra másolva!
A Virgin Atlantic Airways Ltd. vezetője a maláj fapadosok után most a gyorsan növekvő orosz légipiacra törne be - a Malév-tulajdonos Borisz Abramovics társaként. Richard Branson angol milliárdos közben űrturizmusban is utazna és majdnem megszerezte a bajba jutott Northern Rock jelzálog-kölcsönzőt is.
Vágólapra másolva!

Az orosz légtér meghódításáról két-három helyi befektetővel tárgyal Branson és tervei szerint három hónapon belül megnevezi jövendőbeli partnerét, akivel a kialakítja új légitársaságát Virgin Russia néven. Az oroszoknak egyvalamijük nincs: tisztességes légitársaságuk - közölte a milliárdos.

A Virgin Russia egy éven belül indulna "több milliárd dolláros befektetéssel" - közölte Branson. Kezdetben helyi járatokat indítanának, majd távolsági utakat is felvennének a járatlistára. A partnereknek nem kell feltétlenül légitársasággal rendelkezniük, inkább olyan embereket keresünk, akikben megbízhatunk és akikkel együtt tudunk dolgozni - tette hozzá a milliárdos.

A fapados Sky Express és Branson képviselői már leültek tárgyalni és elképzelhető, hogy két hónapon belül meg is egyeznek - közölte Vitaly Korenyugin, a moszkvai székhelyű cég szóvivője. A tervek szerint az olcsó repülőjegyes utaztatást alakítanák ki Oroszországban, a társulás formájáról azonban még nem született kompromisszum.

A Sky Express és a Malév "rokonok"

A Sky Express egy éve indít kilenc helyi járatot Moszkvából egyebek mellett a Fekete tengerhez, Murkmanszkba és Szentpétervárra is. A társaság nagy része Borisz Abramovics tulajdonában van, ő irányítja a privatizált Malévot is, így a két milliárdos partnerré, de akár ellenféllé is válhat az orosz piacon.

A Malév-tulajdonos Abramovics és testvére az az öt légitársaságot egyesítő AirUnion többségi pakettjére hajt, az ugyanis már biztos, hogy az orosz milliárdos lesz a vezérigazgatója a cégnek. Alekszandr és Borisz Abramovics a Krasair és a Szamara 40, a DAL 48,6, az Omszkavia 70 és a Szibaviatransz 100 százalékának a tulajdonosa, az állam a Krasairben 51, a DAL-ban 50 és a Szamarában 46,5 százalékkal rendelkezik.

Forrás: MTI

Az orosz légimilliárdosnaqk tetszik Branson pörgése

Bransonrólról egyébként Abramovics legutóbb elismerően nyilatkozott: "Tetszik, amit Branson csinál. A vakmerőségen túl logikus és üzletileg eredményes is. Mindig elöl jár abban, amibe éppen belefog" - közölte egy interjúban.

Virgin helyett Zavvi

A Virgin Group tavaly augusztusban húsz százalékos részesedést szerzett a malajziai Air Asia X fapados légitársaságban is, amely Ázsiába és Európába szállít utasokat. A társaság ezen kívül 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az ausztrál Virgin Blue légitársaságban.

Branson, aki a nagyhírű Virgin Records tulajdonosa is volt, szeptemberben jelentette be, hogy megválik 30 év után lemezboltjaitól. A vállalat korábbi menedzsmentjének tulajdonába vándorol a 125 angliai és írországi bolt, amelyeket ezután Zavvi névre keresztelik. A londoni székhelyű Virgin Atlantic mellett Branson légibirodalmához tartozik a Virgin Blue Holdings Ltd. is, ami 2000 augusztusában kezdte meg működését, valamint a kaliforniai Virgin America is, ami öt hónappal ezelőtt debütált.