Az Adobe is lehozza a webkettőt az asztalra

Vágólapra másolva!
A most bejelentett Adobe Air segítségével a webes alkalmazásokból készíthető internet nélkül is használható változat.
Vágólapra másolva!

A webkettes alkalmazások népszerűsödésével egyre elterjedtebbé vált, hogy az ember hagyományos szoftverek elindítása helyett a webböngészőben futó alkalmazások használatával végez el feladatokat. A böngésző futtatása mellett ehhez azonban elkerülhetetlen az is, hogy legyen internetkapcsolat, ami számos tevékenységet ellehetetlenít a hálózattól távol. Ilyen probléma például, hogy az ember nem tudja net nélkül böngészni a Gmailben tárolt leveleit, vagy a webes szövegszerkesztőbe feltöltött dokumentumait.

Az legnagyobb webes szolgáltatás-fejlesztők ezt felismerve kezdték el "vissza-desktoposítani" az addig kizárólag böngészőben futtatható szoftvereket, amelynek offline használatát teszi lehetővé a Microsoft Silverlight platformja, a Google Gears, és a legújabban megjelent Adobe Air. Ez utóbbi egyelőre PC-n és Macen érhető el a hozzá tartozó fejlesztőkörnyezettel együtt, amely a webszájtok, webalkalmazások fejlesztőinek szól. Az Air-ben akár olyan internetes szoftvereket is létre lehet hozni, amelyek böngésző nélül futtathatók, vagy widget-formájában jelennek meg a számítógépen.

A számítógépre telepítendő szoftverkomponens használata révén lehetőség van például arra, hogy az ember net nélkül állítson össze egy aukciót az eBay-en, ami számos bonyolult lépésből áll. A szerkesztés nagy része a számítógépen elvégezhető, majd amikor a gép megint csatlakozik a netre, az aukció élesedik a webszájton is. A platformot a termék honlapjának tanúsága szerint többek közt a New York Times, a Nickelodeon vagy a Yahoo is támogatja.