Átlépte a 200 milliárdot az Electrolux árbevétele

Vágólapra másolva!
Az Electrolux Lehel Kft. 201,1 milliárd forint bevételt ért el 2007-ben, ami 11 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - mondta Takács János, az Electrolux kelet-közép-európai holdingjának vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Az idén az árbevétel szinten tartását tűzték ki célul.
Vágólapra másolva!

Az Electrolux 6,4 millió terméket adott el tavaly, szemben az egy évvel korábbi 5,9 millióval. A termékek 70 százalékát Nyugat-Európába szállítják.

A bevétel növekedés mögött főként a jászberényi és nyíregyházi gyárak termelési volumenének emelkedése áll. A nyíregyházi hűtőszekrény gyárban tavaly 30 százalékkal több terméket állítottak elő, mint 2006-ban.

A társaság nyereségéről anyavállalati előírások miatt nem hoznak nyilvánosságra adatot. Tavaly 2,7 százalékkal nőtt a magyar háztartásigép-piac, miközben az átlagárak 0,2 százalékkal mérséklődtek - mondta Belényesi Zsolt, a vállalat belföldi értékesítési igazgatója. A növekedés fő hajtóereje az alacsonyabb árkategóriájú készülékek iránt kereslet növekedése volt.

Az Electrolux Lehel tavaly 5,5 milliárd forintot fordított beruházásra, amiből 3,36 milliárd forintot a jászberényi hűtőszekrény- és fagyasztóláda gyár fejlesztésre költöttek. A fejlesztéseknek köszönhetően az alkalmazottak létszáma 4437 emberről 4785-re emelkedett tavaly. Az idén várhatóan további 5,5 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre, 1991 és 2007 között 75 milliárd forintot költött beruházásokra.

Az 57 ezer főt alkalmazó Electrolux-csoport tavaly világszerte 105 milliárd svéd korona árbevételt ért el, az üzleti eredménye pedig 4,6 milliárd svéd korona volt. Tavaly a vállalat 17 gyárat zárt be világszerte, míg háromban kapacitáscsökkentést hajtott végre. A svéd cég világszerte 9 új gyárat hozott létre alacsonyabb költségű országokban. Takács János kérdésekre válaszolva elmondta: nincs szó arról, hogy Magyarországról elvinnének termelést. A cél az, hogy minél jobb minőségű készülékeket, minél hatékonyabban állítsanak elő.