Változtatásra szorul a csődtörvény

Vágólapra másolva!
A magyar vállalatvezetők kétharmada elégedetlen a hatályos magyar csődtörvénnyel, és úgy vélik, hogy a jogszabály nem tud megfelelően fellépni a csaló szándékkal alapított cégekkel szemben - állapítja meg az Atradius Hitelbiztosító tanulmányában. A megkérdezettek többsége szerint a magyar csődtörvény eljárási szabályai nem védik kellőképpen a hitelezőket.
Vágólapra másolva!

Háromból két vállalat vezetője elégedetlen a törvényi védelemmel, mert a magyar csődeljárások szinte kivétel nélkül felszámolási eljárásban, vagyis sikertelenül végződnek - mondta Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetője a közlemény szerint. A 200 hazai vállalat körében készített felmérés alapján a vezetők nagyobb hatékonyságot és szigorúságot, illetve az adósokkal szembeni megfelelő fellépést várnának a csődtörvénytől.

Az Atradius adatai szerint egyre növekszik a csaló cégek száma. Évente többtucat vállalatról állapítják meg, hogy csaló szándékkal alapították meg őket, és ez a tendencia évről évre romlik. Az élelmiszeripar mellett azt tapasztaljuk, hogy a számítástechnikai szektor is egyre inkább érintett, ahol leginkább a fiktív számlákkal való csalás a jellemző - emelte ki Vanek Balázs.

Az Atradius vezetője kifogásolja, hogy a csaló cégek tulajdonosai minden negatív következmény nélkül alapíthatnak újat, a személyes felelősség így nem érvényesül a gyakorlatban.Vanek Balázs arra bíztatja a vállalatokat, hogy ne várjanak ölbe tett kézzel a törvényi védelemre, hanem dolgozzák ki saját követeléskezelési politikájukat, és vegyék igénybe szakemberek segítségét is.

A hitelbiztosítási díj sokkal olcsóbb, mint az a kár, amit a vevő késedelmes fizetése vagy fizetésképtelensége okozhat. A csaló cégek kiszűrésére az Atradius egy korai figyelmeztető rendszert dolgozott ki. A hitelbiztosító adatbázisából 52 millió vállalat hitelképességéről szolgál információval.

Az Atradius 1,8 milliárd eurós árbevételével és 31 százalékos világpiaci részesedésével a világ egyik legnagyobb hitelbiztosító társasága. Éves szinten 465 milliárd eurós forgalmat biztosít világszerte, és teljes körű szolgáltatásokat nyújt szállítmányozási, pénzügyi és kereskedelemi kintlévőségek kockázatának kezelésére.