Másfélmilliárdos profit az ELLA Banknál

Vágólapra másolva!
Az ELLA Bank Zrt. (Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Zrt.) 1,48 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el tavaly, ami több mint két és félszerese a 2006-os 588 millió forintos nyereségnek - tette közzé a bank a gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

A bank az adatokat a magyar számviteli szabályok alapján tette közzé, de nem auditálta. Az ügyfélhitelek tavaly év végén 155,3 milliárd forintot tettek ki, ami 80 százalékos növekedés egy év alatt. A hitelintézetekkel szembeni követelések viszont az ötödükre estek vissza az előző évihez képest, és 2007 végén 1,08 milliárd forintot értek el.

A források tekintetében épp az ellenkező folyamat ment végbe: az ügyfélbetétek 18 százalékkal 15,42 milliárd forintra nőttek, míg a hitelintézetek betétei több mint 90 százalékkal emelkedve 135,78 milliárd forintot értek el. A kamatkülönbözet tavaly 5,3 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 3,33 milliárd forinttal.

Az ELLA Bank az idén január végén 10 éves futamidejű, 2,5 millió euró összegű alárendelt kölcsöntőkét kapott az AXA Bank Belgium S.A.-tól. Az AXA szerint az alárendelt kölcsöntőkét az ELLA tavalyi sikeres hitelezése és a további forrásigénye indokolja. Jelenleg folyik az ELLA integrációja az AXA pénzintézeti csoportjába, s az integráció folyamatába illeszkedik az ELLA tőke-megerősítése.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2007. július 30-án engedélyezte, hogy az ELLA Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Zrt. 100 százalékos közvetlen, illetve közvetett tulajdonosává váljon az AXA Holdings Belgium S. A.