Internetcsomag otthoni szerverüzemeltetőknek

Vágólapra másolva!
Akár magánszemélyek otthoni szerverüzemeltetésére is alkalmas lehet az egyik internetszolgáltató által nemsokára kínált díjcsomag: a szimmetrikusnak nevezett DSL-csomagnál a fel-és letöltési sávszélesség azonos.
Vágólapra másolva!

Hamarosan kifejezetten magánszemélyeknek kínál szimmetrikus DSL-csomagot a Datanet. A szolgáltató egyelőre kísérletképpen indítja el Budapest egyik kerületében a szolgáltatást, az, hogy pontosan mikor és mennyiért kínálják majd a csomagot, a teszt végén derül ki. A szimmetrikus DSL főképp a sokat feltöltőknek vagy az otthoni gépről való tartalomszolgáltatásban gondolkodóknak éri meg - bár azt is bele kell kalkulálni az előfizetésbe, hogy egy esetleges hiba elhárításának ideje akár 72 óra is lehet.

Nem mindegy, mennyivel megy

A le- és feltöltések közt nehezebben eligazodóknak: a letöltési sebesség határozza meg, hogy milyen sávszélességen érkeznek a fájlok a számítógépre. A feltöltési sebességnek egy átlagos felhasználó szempontjából nincs jelentősége, hiszen a számítógépről az internet felé igen kevés adat megy: például amikor e-mailt küld valaki, vagy amikor egy weboldalt akar megnézni, az oldal címét küldi "fel" az internetre.

Vannak viszont, akiknek a munkájával jár, hogy nagy fájlokat gyorsan küldjenek el - ilyenek lehetnek a grafikusok, építész- vagy tervezőmérnökök, nyomdai előkészítők, fotósok -, nekik fontos a feltöltési sebesség, hiszen maguknak, de a megrendelőiknek sem mindegy, hogy mennyi időbe telik, amíg elküldik, illetve megkapják az anyagot. Az ADSL-előfizetések kapcsán megadott sávszélességértékek, például az, hogy 1024/768-as fel/letöltési sebesség, azt jelzik, hogy a fájlok letöltésének sebessége hogy viszonyul a feltöltéséhez.

Ami itt lejön, az ott felfelé megy

Van még egy réteg, amelyik számára fontos lehet a feltöltési sebesség: akik fájlcserélő programokat használnak. Ugyanis olyankor nem csak letölteni lehet, de meg kell osztani a saját számítógépünkön őrzött fájlokat, tehát tőlünk is letöltenek. Amit pedig mások töltenek egy számítógépről, az a gép szempontjából feltöltésnek látszik, hiszen az adatok a géptől az internet (s azon belül egy másik felhasználó) felé mennek. Akitől elég gyorsan lehet letölteni, tehát nagy a feltöltési sávszélessége, az maga is gyorsabban tölthet le - a nagybani felhasználóknak nem mindegy tehát, hogy mennyivel csorognak tőlük elfelé a bájtok.

Van még egy felhasználási lehetőség: az otthoni szerver üzemeltetése. Elméletileg az a számítógép, amelyiken az olvasó most internetezik, némi igazítás után alkalmas lehet arra, hogy akár a saját honlapját vagy több honlapot is elhelyezzenek rajta, domaint lehet ráirányítani, azaz: tartalomszolgáltatásba kezdeni. Ehhez persze nagyon sok feltételnek kell megfelelni: fix IP-cím kell hozzá, s olyan szoftverek, amelyek alkalmasak a szolgáltatás elindítására, továbbá - nem mellékes - folyamatos frissítés, karbantartás, hogy biztonságos maradjon a szerver.

Amikor az internetező megnéz egy weboldalt, akkor ő onnan letölt - ami ahogy korábbi példánkban is megvilágítottuk, a szerver felől feltöltésnek minősül. A honlapüzemeltetéshez is olyan sávszélességre van szükség, ami lehetővé teszi, hogy egy időben akár több (a népszerűségtől függően több tucattól több ezerig) internetező is megnézhesse az oldalt. Internetes szervert jellemzően szervertermekben helyeznek el, hiszen ott nagykapacitású internetkapcsolat köti össze a több száz gépet az internettel. Elvileg azonban van lehetőség otthonról is tartalmat adni - persze jóval szolidabb keretek között.

Kinek kell ez?

Hogy a magánszemélyek közül ténylegesen kik használják majd ki a szinkron DSL-kapcsolatot, még nem tudni, különösen, hogy nem olcsó mulatság ilyesmire előfizetni. Az általunk ismert szolgáltatók közül, amelyek jelenleg is kínálnak ilyen hozzáféréscsomagot, az Actel, az Invitel, a Magyar Telekom és maga a Datanet sem árul el honlapján árakat, a TVNET szájtján láttunk először konkrét összeget: egy 512/512-es kapcsolatért havonta több mint tízezer forintot kérnek el. Ennél még például a UPC aszimmetrikus kapcsolata is olcsóbb: egy 10240/1024-es hozzáférésért hűségszerződéssel havonta 9500 forintot kell fizetni - itt az az érdekes, hogy a letöltési sebesség hússzor, de a feltöltési is éppen kétszer annyi, mint a TVNET-nél.

Hogy a Datanet tervezett csomagja - amelyet kifejezetten magánszemélyeknek kínálnak majd - versenyképes lesz-e a ma ismert aszimmetrikus kapcsolatokkal, még nem tudni, de igencsak nagy a nyomás, hiszen a feltöltési sebesség másutt is lehet magas, az ár pedig relatíve alacsony.