Bezár a DivX videomegosztója

Vágólapra másolva!
Bár a szájt kiemelkedően jó képminőséget biztosított, a videomegosztó szájt működését nem tudták finanszírozni, ezért csütörtökön bezárja kapuit a DivX saját YouTube-klónja, a Stage6.
Vágólapra másolva!

A videókódoló és dekódoló szoftvereiről ismert társaság még 2006-ban indította útjára béta verzióban a Stage6 oldalt, amely tavaly júliustól működött éles üzemben, és bárki feltölthetett rá mozgóképes anyagokat ingyenes regisztrációt követően.

A DivX videomegosztója abban különbözött lényegesen például a YouTube-tól, hogy sokkal jobb, akár nagy méretben is élvezhető minőséget biztosító, HD-felbontású videofelvételeket is fel lehetett tölteni rá, legfeljebb 2 gigabájtos méretig. A prémium képminőség érdekében az oldalra DivX vagy Xvid kódolóval rögzített felvételeket lehetett feltölteni, és a tartalmak megtekintéséhez a szokásos Flash Playeren kívül a cég saját lejátszószoftverére is szükség volt.

A webhely nyitólapján most az üzemeltetők üzenete fogadja a látogatókat, eszerint már korábban letiltották az új videók feltöltésének lehetőségét, csütörtöktől azonban a már a szerveren lévő tartalmakat sem lehet elérni, az oldal bezár. A társaság egyik munkatársa által publikált indoklás szerint a szájt kísérleti célokat szolgált, melynek célja az volt, hogy a lehető legjobb minőségű webes videózást megvalósítsák.

Forrás: [origo]
Csütörtökig még nézhető a Stage6

Az üzenetben írtak szerint ez sikerült is, ám a cég képtelen volt finanszírozni az oldal működetésének tetemes költségét, és értékesíteni sem tudták a különálló cégként működő divíziót. A Stage6 ráadásul jó minősége miatt hamar a filmkalózok favoritjává vált, a jogsértő tartalmak nyomon követése és eltávolítása pedig ugyancsak sok erőforrást emésztett fel, és idővel egy sor extra képminőséget biztosító rivális jelent meg a piacon, így a DivX a bezáráson kívül nem talált más kiutat az üzletből.