Vágólapra másolva!
Az előző szezonban kiharcolt bronzérmet követően a Lazio hívei joggal gondolhatták, hogy kedvenceik ha nem is állandósítják a helyüket a közvetlen élmezőnyben, de azért a következő években rendre ott lesznek a nemzetközi kupaindulók között. Ehhez képest a jelenlegi idényben a rómaiak a kiesés ellen küzdenek, miközben a BL-ben csoportutolsók lettek, és egyelőre a téli szerzeményekkel sem lépett sokat előre a csapat.

A Sergio Cragnotti-éra költekezése (és sikerei) után a Lazio új elnöke, Claudio Lotito igyekezett sokkal gazdaságosabban irányítani az egyesületet, és tavaly úgy tűnt, hogy ez a politika a kis költségvetés ellenére is eredményre vezethet, hiszen a rómaiak bronzérmesek lettek a Serie A-ban. Mindez BL-indulást ért, és a gárda be is jutott a csoportkörbe, ezt követően azonban egyre inkább kiütközött, hogy a nyári erősítések ellenére is karcsú a keret a kettős terheléshez.

Ehhez persze egy jelentős sérüléshullám is kellett, de azért a szurkolók annál többre számítottak, mint hogy kedvenceik utolsó helyen végezzenek csoportjukban a Bajnokok Ligájában, és emellett a bajnokságban is elmaradjanak a várakozástól.

A bajnokság harmadánál a Lazio bizony közelebb állt a kiesési zónához, mint a nemzetközi kupaszereplést érő helyekhez, és a téli átigazolási szezonban a vezetőség kénytelen volt az előzetesen tervezettnél aktívabban tevékenykedni, még ha a pénzmozgás szokásos módon el is maradt. Inkább a kölcsönszerződések voltak jellemzőek mindkét irányba: a fővárosiak megváltak az argentin jobbhátvédtől, Lionel Scalonitól, aki az RCD Mallorcába szerződött, a szintén hátvéd Guglielmo Stendardo a Juventus FC-hez került, míg a csatár Stephen Makinwát a Reggina szerezte meg.

Természetesen új szerzeményekben sem volt hiány, hiszen összesen négy labdarúgó érkezett a Lazióba - közülük hárman természetesen kölcsönbe. A legváratlanabb talán a Newcastle United cseh hátvédjének, David Rozehnalnak a megszerzése volt, hiszen a bekket a Szarkák a nyáron közel négymillió euróért vették meg, de Angliában nem vált be, és a fekete-fehérek örömmel szabadultak meg tőle.

Szintén a védelmet erősítendő érkezett a román Dinamo Bucuresti játékosa, Stefan Radu, akire a rómaiak az augusztusi BL-selejtezőn figyelhettek fel, elvégre akkor a Lazio éppen a bukaresti Dinamo ellen játszott.

Persze nem csak a hátsó alakzat szorult erősítésre, és ennek megfelelően az égszínkékek hazacsábították a Manchester City talján támadóját, Rolando Bianchit, aki a legutóbbi szezonban ontotta a gólokat a Serie A-ban a Reggina színeiben, de a Premier League-ben nem érezte valami jól magát. Vele együtt jött a francia középpályás, Ousmane Dabo, aki tulajdonképpen visszatért a Stadio Olimpicóba, elvégre a Manchester City előtt éppen a Lazio focistája volt.

Az új igazolások közül egyelőre Radu és Dabo került be rögtön a kezdő tizenegybe, a román a legutóbbi öt bajnoki mindegyikén ott volt a csapatban (általában a védelem bal oldalán), Dabo pedig négyszer futhatott ki a pályára kezdőként. Bianchi azért csereként rendszeresen lehetőséget kap, Rozehnal azonban eddig csak elvétve játszott. Az eredmények pedig csak egy hajszálnyival lettek jobbak, de a Lazio legalább a hazai mérkőzéseit hozza az utóbbi időben, márpedig korábban ez sem volt jellemző.

A rómaiak a legutóbbi három otthoni összecsapásukon egyaránt begyűjtötték a három pontot, ráadásul legutóbb az AC Milan otthonából hoztak el egy pontot, és ennek köszönhetően 26 forduló után a 12. helyen állnak. Ez persze még mindig nem életbiztosítás, de azért ad egy lélegzetvételnyi nyugalmat a csapatnak.

Erre a nyugalomra már csak azért is szükség van, mert egy bizonyos szempontból a Lazio egyértelműen a legrosszabbnak számít a Serie A-ban, ez pedig a Fair Play-tabella. Az együttes 26 forduló alatt már nyolc piros lapot kapott, ami bizony elképesztően magas szám. Ha hozzávesszük, hogy még hátravan az AS Roma elleni derbi, amely általában felfokozott hangulatban szokott eltelni, akkor nem kockáztatunk sokat, ha kijelentjük: ez a szám a szezon végére alighanem még magasabb lesz.

Mindeközben Lotito elnök már előre, a következő szezonra tervez, hiszen olasz lapértesülések szerint a nyártól már nem Delio Rossi irányítja a csapatot. A szakvezető állítólag mindenben megegyezett a Napolival, miközben a Laziót hírbe hozták már a Stefano Colantuonóval és Gianni de Biasival is, de az igazi nagy dobás Marcello Lippi szerződtetése lenne. A 2006-ban olasz szövetségi kapitányként világbajnoki címet nyert mester lassan két éve munka nélkül van, és Lotito állítólag amolyan angol típusú menedzserként szeretné látni a római egyesületnél, és szabad kezet adna neki az átigazolások terén - persze egy meghatározott költségvetésen belül.

www.infosport-focivilag.hu