Bővült az Externet bevétele

Vágólapra másolva!
Az internetes szolgáltatásokat nyújtó Externet Zrt. 2007-ben 2 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 30 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A cég közleménye szerint a közeljövőben tőzsdére bevezetendő Externetnek ez év elején már több mint 50 ezer széles sávú, ADSL előfizetője volt.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint a cég ADSL-előfizetőinek száma eléri a 60 ezret. A vállalat 2008-ban további jelentős növekedésre számít, mivel átvette a TVnet Kft. ADSL előfizetői állományát, illetve rövidesen lezárhatja a VIVANET internet szolgáltató megvásárlását is.

A társaság megkezdte saját, előfizetői hurok bérletre épülő szélessávú infrastruktúrájának kiépítését, a szolnoki hálózat januári üzembe helyezését 2008-ban újabb települések követik. Az idei fejlesztés összegéről az Externet nem nyilatkozott, mivel a TVnet és Vivanet akvizíciók kimenetele jelentősen módosíthatja az értéket.

Az Econet tulajdonában Externet tavaly decemberben írt alá megállapodást arról, hogy megszerzi a Vivanet Kft. 100 százalékát 2008. március 17-ig. Az ügylet során az Externet a Vivanet 47 százalékos üzletrészét 400 millió forintos vételáron, míg 53 százalékos üzletrészét újonnan, zárt körben, 1124 százalékos árfolyamon kibocsátandó, 450 millió forint összkibocsátási értékű Externet Zrt. részvényért szerzi majd meg. Az ügylet összértéke ennek megfelelően 850 millió forint.

A TVnet tavaly októberben írt ki zártkörű, meghívásos pályázatot a Magyar Telekom területén meglévő mintegy 10 000 ADSL internet egyéni és üzleti előfizetésének értékesítésére. A megállapodás értelmében a TVnet és az Externet 2008. január 31-ig kötötték meg a szerződést. Az előfizetők átadása 2008. március 1-jén történik meg. A maximálisan nettó 400 millió forint összegű vételárat - a ténylegesen átvételre kerülő előfizetők számának függvényében - 2008. április 30-ig fizetik ki.