EBRD: a német jelöltet támogatja az EU

Vágólapra másolva!
Thomas Mirow, a német pénzügyminisztérium egyik államtitkára kapta a legtöbb szavazatot az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöki posztjára, mondta a tanácskozás után Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, hogy az unió részéről ezzel a jelölési folyamat le is zárult, mivel a március 20-i határidőig már nem lesz újabb miniszteri ülés.

A magyar jelöltnek, Surányi György volt jegybankelnöknek, csakúgy, mint a cseh, a görög és a többi jelöltnek nem sok esélye maradt az után, hogy a nagy EU-tagországok előzőleg megegyeztek a német jelölt támogatásában, mutatott rá sajtótájékoztatóján Veres János.

Andrej Bajuk szlovén pénzügyminiszter, a tanács soros elnöke sajtóértekezletén csak annyit mondott, hogy a tagországok túlnyomó többsége Mirow jelöltségét támogatta.

Más források szerint ugyanakkor több résztvevő kifogásolta a kiválasztás módját, mindenekelőtt azt, hogy az euróövezeti országok csoportján belül már megszületett a döntés, amely így "nem demokratikus és nem átlátható".

A folyamatot az befolyásolta, hogy tegnap kik és hol tárgyaltak - fogalmazott Veres János. Utaltak a tanácskozáson néhányan arra is, hogy Mirownak más jelöltekkel - köztük például Surányival - szemben nincsen bankvezetői tapasztalata.

A bankelnök személyét az EU-n belüli megállapodás alapján választják ki, bár az EU és az Európai Beruházási Bank (EIB) csak kettő a hatvanhárom részvényes közül, amelyek között ott az Egyesült Államok és Oroszország is. Az 1991-ben alapított EBRD eddigi négy elnöke közül három francia, egy német volt. Az alelnököt eddig mindig az Egyesült Államok delegálta. A részvényesek hivatalosan májusban, a kijevi közgyűlésen döntenek a bankelnök személyéről.