Vágólapra másolva!
Hévízen, a Palace Hotel sakkfesztivál keretében március 17. és 28. között hat résztvevős, kétfordulós nagymesterversenyt rendeznek. Legjobbjaink közül Almási Zoltán és Balogh Csaba ül sakkasztalhoz. A román Liviu-Dieter Nisipeanu, a spanyol Francisco Vallejo Pons, a német Arkadij Naiditsch és az izraeli Victor Mikhalevsky a meghívott külföldi nagymesterek.

A tavalyi nagysikerű sakklegendák párosmérkőzése, Portisch Lajos és Borisz Szpasszkij hatjátszmás rapid összecsapása után a hévízi Palace Hotel jelentős szponzorok támogatásával sakkozásunk történetének egyik legerősebb viadalát rendezi meg. A torna 16-os kategóriájú, 2645-ös Élő-pontátlagú.

Olimpikonjaink közül a 2002-es bledi sakkolimpián ezüstérmes csapatunk tagja, a hatszoros magyar bajnok Almási Zoltán és a torinói sakkolimpián sikerrel debütáló, Balogh Csaba játszik. Számukra a drezdai sakkolimpiára történő felkészülés fontos állomása az erős külföldi ellenfelekkel való megmérettetés.

A román Liviu-Dieter Nisipeanu 1999-ben, a Las Vegas-i kieséses rendszerű világbajnokságon nagy meglepetésre az elődöntőbe jutott. 2005-ben Európa-bajnokságot nyert. A tavalyi szófiai szuperversenyen holtversenyben másodikként végzett. Vitoriában, a "Bajnokok Ligája" viadalon Polgár Judittal holtversenyben harmadik volt.

A Világkupán a nyolcaddöntőben az ukrán Szergej Karjakintól kapott ki, a január 1-től érvényes világranglistán a 33. A 25 éves spanyol Francisco Vallejo Pons 1994-ben játszott Szegeden a 12 évesek korcsoportjában. 2000-ben ezüstérmet szerzett az ifjúsági Eb-n, 2001 óta a top 50 tagja. Calviában és Torinóban is sikerrel játszott a spanyol olimpiai csapatban. A linaresi szuperversenyeken rengeteg tapasztalatot gyűjtött, a 44. a rangsorban, Pamplonában tavaly decemberben első volt.

A 22 éves német Arkadij Naiditsch 2005-ben szenzációs dortmundi tornagyőzelmével robbant be az élvonalba. Fél ponttal előzte meg a bolgár Veszelin Topalovot, az orosz Peter Szvidlert, a francia Etienne Bacrotot és a holland Loek van Welyt, a világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal csak ötven százalékot ért el.

Arkadij rigai születésű, ötéves korában az ottani sakkiskolában ismerkedett meg a játékkal, a sakk mellett azonban rendszeresen lejárt jégkorong edzésekre. Sakkozókra nem igazán jellemzően már reggel 5 órakor kelnie kellett. 1997-től játszik német színekben. Két évvel később már német színekben játszott a dortmundi korcsoportos vb-n, második lett. Tavaly bajnoki címet szerzett. A torna doyenje az izraeli 35 éves Viktor Mihalevszkij, aki többek között 2005-ben Montrealban és tavaly Sydneyben és Calviában győzött nagyszabású nyílt versenyen.

A torna honlapján élő közvetítés lesz a versenyről. A fordulók naponta fél 3-kor kezdődnek, március 23-án szabadnap lesz.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2684)
Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2675)
Almási Zoltán (magyar, 2667)
Arkadij Naiditsch (német, 2638)
Viktor Mihalevszkij (izraeli, 2632)
Balogh Csaba (magyar, 2575)