Már nem Bill Gates a leggazdagabb

Vágólapra másolva!
A Forbes pénzügyi magazin szerdán hozta nyilvánosságra a világ legtehetősebb embereinek éves listáját, amely számos meglepetéssel szolgált. Warren Buffett amerikai befektetőmágnás letaszította 13 éve bérelt trónjáról barátját és kártyapartnerét, Bill Gatest, és néhány milliárdos előnnyel átvette tőle a világ leggazdagabb embere címet.
Vágólapra másolva!

A leglátványosabb a mezőny élén történt változás volt: bár Bill Gates, a Microsoft alapítója tavaly óta kétmilliárddal lett gazdagabb, s így összvagyona elérte az 58 milliárd dollárt (9930 milliárd forint), ez idén már csak a harmadik helyre lett elegendő. Két modernkori Krőzus is megelőzte: a második posztot Carlos Slim Helu mexikói telefonbáró kapta meg a maga 60 milliárd dollárjával (10 272 milliárd forint), a rangos világelső címet pedig Buffett nyerte el 62 milliárdra (10 617 milliárd forint) becsült vagyonával.

Buffett elképesztően szerencsés kezű befektetőként ismeri a világ: a 77 éves "omahai bölcs" többek között a Coca Cola, a Proctor and Gamble és a Tesco cégekre tette rá a kezét. Első adópapírját 13 éves korában töltötte ki: 35 dollárt kért vissza a biciklije után. Üzleti tanulmányait a New York-i Columbia Business Schoolban tudta le, ahol Benjamin Graham befektetési guru volt a tanítómestere. Első beruházása egy textilüzem volt a hatvanas évek elején.

A Forbes milliárdosokról vezetett listájára idén rekordszámú, 1125 személy került fel összesen 4,4 billió dolláros vagyonnal. A magazin főnöke, Steve Forbes szerint a leggazdagabbak klubja azért bővült ki ilyen mértékben, mert a világ éppen egy "rendkívüli globális fellendülés" közepén jár.

"Az emberiség történetében még soha nem fordult elő, hogy a Föld minden részén ennyien és ilyen gyorsan emelkedtek volna fel gazdaságilag, mint ahogy ezt az elmúlt években tapasztaltuk" - idézte a BBC hírszolgálata a mérvadó lap vezetőjét. A listára kerültek kétharmada sorolható a maga erejéből lett milliárdosok csoportjába, s közülük ötvenen 40 éven aluliak.

Mark Zuckerberg, a Facebook portál alapítója a maga 23 évével a legfiatalabb milliárdosként csatlakozott a világ krémjéhez. Másfélmilliárdos (275 milliárd forint) pénztárcája a gazdagok gazdagjainak listáján a 785. helyet váltotta meg.

De megszületett Dél-Afrika első fekete milliárdosa is: Patrice Motsepe nettó vagyona 2,4 milliárd dollárra (412 milliárd forint) rúg. A női csúcstartó a francia Liliane Bettencourt, a L'Oreal főnöke, 22,9 milliárdjával (3924 milliárd forint) a 17. helyre került.

A csúcsgazdagok között akadnak médiaszemélyiségek és művészek is: így Oprah Winfrey showműsorvezető, aki 2,5 milliárd (428 milliárd forint) gazdája, vagy az egymilliárdos J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője.