Az interneten is kampánycsendet kell tartani

Vágólapra másolva!
Az internetes tartalomszolgáltatók a népszavazás kampánycsendje alatt már ne jelenítsenek meg olyan új anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a szavazókat döntésükben - ezt kéri a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE); a szervezet főtitkára pénteken az MTI-vel is ismertette ajánlásukat.
Vágólapra másolva!

Az egyesület ajánlásában egyebek mellett azt kéri, hogy a kampánytartalmú korábbi anyagokat a nyitófelületről csak két kattintással lehessen elérni. Zákai Emőke utalt arra, hogy a kampánycsend szombat 0 órától a szavazóhelyiségek bezárásáig, azaz vasárnap este hét óráig tart. Elmondta, az MTE etikai kódexe segítséget nyújt a választási eljárásról szóló törvény előírásainak, így a kampánycsendre vonatkozó rendelkezéseknek a betartásában. A kódex alkalmazása az egyesület tagjaira nézve kötelező, a nem tag tartalomszolgáltatók számára pedig ajánlást jelent.

Az MTE a választási etikai kódexet 2001-ben készítette, a választások és népszavazások demokratikus és tiszta jellegének biztosításához és a vonatkozó jogszabályok teljes körű érvényesüléséhez való hozzájárulásként. Az egyesület a kódex tartalmát az Országos Választási Irodával egyeztette. Zákai Emőke arra hívta fel a figyelmet, hogy az internet fejlődése és a felhasználói kör bővülése legutóbb 2006-ban tette indokolttá a kódex bővítését. A legfőbb változások között a kódexben rögzítették, hogy a kampánycsend időszakában a tartalomszolgáltatók nem jeleníthetnek meg a kampányra, a pártokra, a felhasználók pártpreferenciájára, a szavazás eredményére vonatkozó saját szavazógépeket.

A honlaplátogatók közötti nyilvános párbeszéd fórumairól, a chatekről vagy a blogokról a kódex azt írja: nem lehet megtiltani, hogy a felhasználók a véleménynyilvánítás keretei között a szavazásról is szót ejtsenek, de azt javasolják, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen hívják fel a figyelmét a kampánycsendre. Az egyesület arra is felhívja a pártokat és a jelölteket, hogy saját honlapjuk esetében tartózkodjanak a kampánnyal összefüggő információk frissítésétől a kampánycsend ideje alatt. A politikusok által szerkesztett, vagy nevükhöz fűződő blogok az egyesület megítélése szerint nem felhasználói tartalomnak, hanem politikai tartalomnak minősülnek.

A www.mte.hu honlapon teljes terjedelmében olvasható az egyesület etikai kódexe. Ebben egyebek mellett az MTE azt javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók korábbi, a kampányról, annak szereplőiről szóló szerkesztett anyagaikat az "első két hierarchikus szintről" tegyék elérhetetlenné. Ez azt jelenti, hogy az ilyen tartalmakat a nyitófelületről csak két kattintással lehessen elérni péntek éjféltől. Mint írják, közérdek fűződik azonban ahhoz, hogy a választási kampányról, az abban résztvevő jelöltekről és szervezetekről szóló anyagok a kampánycsend lejárta után is hozzáférhetőek legyenek, így azok letörlése nem szükséges. Az archívumban őrzött írásokat tehát - hasonlóan a könyvtárakban is hozzáférhető "tegnapi lapokhoz" - nem kell megsemmisíteni, elég olyan "távolságba" helyezni azokat az olvasóktól, hogy azok ne befolyásolhassák őket a szavazással kapcsolatos véleményükben.