Magyar cégek nyújthatnak be számlát Iraknak

Vágólapra másolva!
Összesen 19 cég reménykedhet abban, hogy visszakapja az Irakkal szemben ma is fennáló, de a kilencvenes évek előtt keletkezett kinnlevőségét - írja az ITD Hungary adataira hivatkozva a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az érintett cégek között több agrárvállalkozás, gép- és építőipari, vegyipari és tervező, tartályokat és acélszerkezeteket, illetve ipari vezetékeket gyártó, elektronikával és villamos-iparral foglalkozó, illetve orvosi műszereket gyártó vállalat van - mondta a lapnak Kékesi Katalin, az ITD Hungary sajtófőnöke. A lehetőségről értesítik az érintett cégeket, melyeknek már kevesebb, mint két hetük van arra, hogy Irakkal szemben keletkezett kintlévőségeikre az igényüket bejelentsék.

Egy jordániai céget alapítottak arra a feladatra, hogy az 1990 előtt Irakban befektető cégek befagyasztott követeléseinek rendezésében közreműködjön. Az iraki kormány a korábban befagyasztott követelésrendezési moratóriumot március 15-éig tartó határidővel a napokban feloldotta. A jogvesztő hatályú határidő letelte után nem lesz már lehetősége a cégeknek igényeiket bejelenteni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az említett 19 cég mekkora követeléssel áll majd elő, Magyarország viszont már csaknem két éve elengedte a vele szemben fennálló iraki államadósság 80 százalékát. Ez 184 millió dolláros tartozás volt - tájékoztatott Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

A megállapodás létrejötte előtt a Magyarországgal szemben nyilvántartott iraki államadósság összege 230 millió dollár volt, amely az egyezmény aláírásával 46 millió dollárra csökkent. A lap információi szerint azóta ez a helyzet nem változott.