Nyerd meg a klezmer mestere, Jávori "Fegya" Ferenc legszebb műveit!

Vágólapra másolva!
Jávori "Fegya" Ferenc pont 30 éve települt át Munkácsról Budapestre, és ennek örömére egy válogatáslemezre gyűjtötték össze a Budapest Klezmer Band vezetőjeként ismert zenész legnépszerűbb szerzeményeit. Nyerd meg a lemezt!
Vágólapra másolva!

Jávori Ferenc - akit mindenki csak Fegyaként ismer - és az általa vezetett Budapest Klezmer Band nemcsak idehaza népszerű jiddis alapú zsidó népzenéjével. A klezmer amúgy is világszerte népszerű lett az utóbbi pár évben, köszönhetően annak is, hogy gyakorlatilag a különböző kultúrák egymásra hatására épül (maga a klezmer szó régi héber hangszeres zenészre utaló kifejezésből ered, és többnyire a kelet-európai zsidó kultúra népzenei együtteseire vonatkozik). A műfajban megtalálhatók orosz, magyar, cigány és más kelet-európai népzenei hatások is, és az is sokat elárul, hogy a legsikeresebb hazai klezmer zenekar, a Budapest Klezmer Bandet zsidók és nem zsidók egyaránt alkotják.

Maga Jávori Munkácson született, édesanyja Auschwitzból, édesapja az ukrán frontról menekült meg, és 1978-ban települt át Budapestre, ahol először az Operettszínházban zenélt, majd 1990-ben alakította meg saját zenekarát, a Budapest Klezmer Bandet. Azóta a magyar klezmer mesterének, koronázatlan királyának tartják, míg Fegyát és zenekarát több díjjal is kitüntették, köztük a Kodály-díjjal és a legjobb produkcióért járó Artisjus-díjjal. 2003. augusztus 20-án állami kitüntetést kapott: A Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét.

Kirobbanó sikert aratott a Menyasszonytánc című klezmer-musicaljével az Operettszínházban, míg Purim, avagy a Sorsvetés című, a Győri Balettel közös produkciója pedig bejárta a nagyvilágot: New York, Moszkva, Róma, Amszterdam és London színházait.

Legsikeresebb szerzeményei most egy lemezre lettek összegyűjtve, melyen a Budapest Klezmer Band mellett hallható a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Siménfalvy Ágota, Molnár Piroska, Mikó István, Mednyánszky Ági, Papadimitriu Athina, Kovács Zsuzsa, Jantyik Csaba és a Menyasszonytánc szereplői. Az album anyagával 2008. május 21-én Művészetek Palotájában is találkozhat a közönség egy lemezbemutató koncert keretében.

Az A Purimtól a Menyasszonytáncig című lemezen az alábbi dalok hallhatóak:

KLEZMER SZVIT
1. Allegro
2. Andante
3. Légycsapó tánc
RÓMEÓ ÉS JÚLIA JERUZSÁLEMBEN
4. Szerelmi jelenet (Rómeó megpillantja Juliát)
5. A Rabbi tánca (Dem Reben)
PURIM, avagy a sorsvetés
6. Tartár (Perzsa királyi udvar)
7. Násztánc (Szerelmi kettős)
8. Purimi örömtánc
MENYASSZONYTÁNC
9. Löhájim, Rebbe!
10. Rózsi dala
11. Tangó (Herskovits és Blumné tangója)
12. Jiddische blues
13. Nem baj, ha lúdtalpas... (Rabbi és az özvegyek)
LEVELEK OTTHONRÓL
14. Jiddische Mame (Munkács, Belc és a zongorám)

Nyerd meg a lemezt!

Játékunkban tíz példányt sorsolunk ki Jávori "Fegya" Ferenc A Purimtól a Menyasszonytáncig című című CD-jéből. Kérdésünk: Melyik országban található ma a művész szülővárosa, Munkács?

A.) Románia
B.) Szlovákia
C.) Ukrajna
D.) Moldávia

A helyes megfejtéseket március 17-ig a nyeremenyorigo@freemail.hu címre várjuk. A levél tárgya ez legyen: Klezmer.