Vágólapra másolva!
Egy könyörtelen mészáros Oscar-díjat érő megformálása után Javier Bardemet végleg szeretné örökbe fogadni Hollywood. Ismerve azonban spanyolországi pályafutásának csúcspontjait, kár lenne a két nyelven is bámulatos tehetségű színésznek földrajzi korlátokat szabni. Összeállításunkban felidézzük legjobb szerepeit a spanyol szexfüggőtől a kubai költőn keresztül a perui terroristavadászig.
Vágólapra másolva!

1. Mielőtt leszáll az éj

Forrás: [origo]

Julian Schnabel már leszerződtette Benicio Del Torot a kubai költő, Reinaldo Arenas szerepére, az angolul éppencsak gagyarászó Bardem pedig az egyik mellékszerepet alakította volna. Del Toro más elfoglaltságai miatt azonban szabad volt a pálya Javier amerikai áttöréséhez egy olyan karakterrel, ami sok szempontból ellentéte a spanyolországi alfahím szerepeinek. Az AIDS-beteg, homoszexuális Arenas megformálása nem mindennapi fizikai kihívást jelentett, de első Oscar-jelölése (ő volt az első spanyol színész, akit jelölt az Amerikai Filmakadémia) alapján megérte.

+ + +

2. Nem vénnek való vidék

Forrás: [origo]

Időközben persze Javier az első spanyol színész lett, aki meg is nyerte az Oscart a Coen testvérek három másik kategóriában is diadalmaskodó neo-westernjével. A kietlen sivatagos vidék dögvészeként pusztító gyilkos már egy szempillantásával is ráhozza az emberre a szívbajt, hát még ha hidraulikus pumpáját is beveti - és akkor még nem is említettük az időközben ikonikussá vált frizurát! A filmvilág leghátborzongatóbb pszichopatái között Javier igen erős mezőnybe került, de előkelő helyen fogják számon tartani.

+ + +

3. Goya kísértetei

Forrás: [origo]

A Collateral - A halál záloga-beli cameo után már lehetett sejteni, hogy Hollywood Javiert is, mint szinte minden kiváló európai színészt, gazfickó szerepekben tud legjobban elképzelni. A beskatulyázás felé elég nagy lépés volt Milos Forman ellentmondásos fogadtatású portréja Goya koráról, amelyben Bardem egy köpönyegforgató papot formált meg. Alakítását tekinthetjük a Nem vénnek való vidék-beli karakter előképének is, de aktuálpolitikai kikacsintásai is igen szórakoztatóak.

+ + +

4. Táncos a házban

Forrás: [origo]

John Malkovich közepesre sikeredett kiruccanása a rendezés, illetve a dél-amerikai terroristák világába nem sok újdonságot tartogat a hasonló témájú, de autentikusabb filmeken edzett nézők számára. Javier mindenesetre remek választás volt a korrupciótól rothadó társadalom utolsó becsületes embereinek egyikeként, aki latin macsó imidzséhez hűen az igazságosság utáni megszállott hajszájában persze a szerelemre is szakít időt.

+ + +

5. Szerelem a kolera idején

Forrás: [origo]

Nem sok keresnivalója van semmiféle legjobb film listán ennek a félresikerült regényadaptációnak, de Javier megtette a tőle telhetőt az egy életen át vágyakozó hősszerelmes szerepében. Sajnos Gabriel Gárcia Márquez csodálatos világát csak pillanatok erejéig sikerült megidézni a vásznon. Mivel még látható a mozikban és fontos állomás Javier hollywoodi karrierje szempontjából, megemlékezünk itt róla, de egyébként gyorsabban feledésbe merül majd, mint Florentino Ariza számtalan szerelmi kalandja közül bármelyik.