Egyetlen készüléket frissít a Nav N Go

Vágólapra másolva!
Továbbra is frissíti termékeit a Nav N Go magyar navigációs programgyártó, miután szerződést bontott a Mio Technologyval, amely a világ személyi GPS (globális helyzetmeghatározó-rendszer) készülékforgalmazói közül az egyik legnagyobb.
Vágólapra másolva!

A Nav N Go és a Mio Technolog korábbi kapcsolata jónak volt mondható, azonban a vitás kérdések békés úton való rendezésére a Mio nem volt partner, ezért Nav N Go az egyoldalú szerződésbontáson kívül nem látott más lehetőséget, mondta Fazakas András a Nav N Go Kft. operatív igazgatója az MTI-nek. A múlt héten, a hannoveri CeBIT információtechnológiai és telekommunikációs szakkiállításon a Mio standján reklámozott termékeken már nem szerepelt a jól ismert iGo My way márkajel, a szerződésbontás okairól a magyar szoftvercég üzleti titkokra hivatkozva részleteket nem közölt.

Lesz-e frissítés?

A múlt hét szerdai bejelentés után a magyarországi felhasználók a navigációs eszközök működéséhez elengedhetetlen térképfrissítéseket hiányolják, az internetes fórumokon pedig találgatások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy mi lesz majd a naprakész térképek hiányában gyakorlatilag hasznavehetetlen PNA-kkal (hordozható navigációs asszisztens), amelyek többnyire csak műholdas navigációs célokra alkalmasak. Az iGo May way térképeket a fejlesztő Nav N Go Kft. szerint általában félévente frissítik, a legutóbbi frissítés tavaly decemberben volt, míg a MioMap térképeket közel egy éve nem frissítették. A Mio-termékek fő magyarországi terjesztője az LCP Systems Kft, amely kitért az MTI térképfrissítésekkel kapcsolatos kérdése elől.

Az internetes fórumokon a Mio-terméket vásárlóknak legálisan letölthető frissítések hiányában a MioMap szoftver törését javasolják, ami után a térképek frissítésére is lehetőség nyílik. Tudni kell azonban, hogy a műholdas navigációs eszközök vásárlói nem mindig a Nav N Go Kft-vel állnak kapcsolatban. A Mio készülékek esetében a felhasználók a MioMap szoftver gyártójával, azaz a Mio Technologyval állnak szerződéses jogviszonyban, tehát a térképek frissítése is a Mio feladata - hangsúlyozta Fazakas András, hozzátéve, hogy a Mio készülékek közül egyedül a Mio C310-es PNA frissítése a Nav N Go feladata, és erről a továbbiakban is gondoskodni fognak.

Több lábon állnak

A Nav N Go Kft. nemcsak a Mioval állt kapcsolatban, tehát a magyar céget nem fenyegeti veszély. Többek között a Hewlett-Packarddal, a Sonyval és az Asusszal is stratégiai partneri kapcsolatban állnak, a Mioval történt szakítás után felszabadult kapacitásaikat pedig a folyamatban lévő fejlesztésekre fordíthatják, tette hozzá Fazakas. Az iGo May way 8 dobozos változatát az érdeklődők először a hannoveri CeBIT-en foghatták kézbe, a PDA-kal (digitális személyi titkár) kompatibilis szoftver áprilistól lesz kapható Magyarországon.

Az új program árában a korábbiakhoz képest jelentős csökkenés nem várható, mert a termékben számos olyan elem van, amelyet a fejlesztő cégnek is külső forrásból kell beszereznie. Ilyen például a Tele Atlastól származó térkép, a háromdimenziós elemek, vagy az érdekes pontok, azaz a POI-k (Points of Interest). Fazakas András szerint van egy minimum ár, ami alatt nem is éri meg fejleszteni, és kimutatásaik szerint a lopott szoftverek felhasználói alacsonyabb ár mellett sem vennék meg termékeiket.

- Olcsóbb szoftverrel sem okoznánk jelentős változást a legális termékhasználatban. Magyarországon még ki kell alakulnia annak a világképnek, hogy a számítógépprogram is ugyanolyan termék, mint a tej vagy a kenyér, és nem hozhatom ki a boltból anélkül, hogy kifizetném - magyarázta. A Nav N Go magyar programgyártó cég több mint 70 partner részére fejleszt szoftvermegoldásokat, többek közt PNA-ra, okos telefonokra, játék konzolokra és beépíthető autós navigációs készülékekre. A vállalat forgalma 2006-ban 2 milliárd forint volt, tavaly az előző évit megötszörözve 10 milliárd forint bevételre tettek szert, idén 20 milliárdos forgalomra számítanak.