500 dollár alatti HSDPA-s laptop a CeBIT-en

Vágólapra másolva!
Az Asus Eee PC-je - ha végül nem is 100 dolláros áron került piacra - alaposan felforgatta a laptopipar állóvízét. Ezúttal az ECS mutatott be egy 500 dollár alatt megvásárolható notebookot.
Vágólapra másolva!

A hannoveri CeBIT kiállításon számos hordozható számítógépet mutattak be a gyártók. Az ECS cég neve talán hazánkban még kevésbé ismert, de egy 100 ezer forint alatt megvásárolható, ráadásul mobilitnernetre is alkalmas laptop vonzó termék lehet a vásárlók számára. A G10IL névre keresztelt újdonság képes a jelenleg elérhető 7,2 Mbit/sec-es letöltési sebességre a beépített HSDPA-modem segítségével, tehát a készülékkel valóban szélessávon internetezhetünk.

A kisméretű noteszgépben beépített Bluetooth is helyett kapott, így jóval könnyebben tudunk kapcsolatot teremteni telefonunkkal. Az USB 2.0 portok száma összesen három, amelyekkel számos egyéb kiegészítőt (nyomtató, scanner, egér) tudunk csatlakoztatni a géphez. A laptop beépített webkamerát is tartalmaz, amellyel például videótelefonálhatunk is ismerőseinkkel.

A G10IL-hez természetesen külső monitor is kapcsolható, így még nagyobb felbontás mellett élvezhetjük a miniatűr számítógép szolgáltatásait. A MacBook Airhez vagy az IMBM X-sorozatához hasonlón az ECS terméke sem tartalmaz beépített optikai (DVD/CD) meghajtót, így amennyiben nem pendrive-on kapjuk meg a kívánt fájlokat, úgy egy hordozható, külsőleg csatlakoztatható olvasót is be kell szereznünk. Az ECS G10IL valószínűleg az Asus termékéhez hasonlóan egy könnyen megjegyezhető fantázianéven kerül piacra, ellenben a megjelenés pontos dátuma, illetve a gép ára egyelőre ismeretlen.