Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligájában csak egy mérkőzésre került sor a héten, de az UEFA-kupában teljes fordulót játszanak, hiszen szerdán, illetve csütörtökön rendezik a nyolcaddöntő visszavágóit. Az első mérkőzéseken mindössze egy párviadalban dőlt el a továbbjutás sorsa (a Bayern München idegenben verte 5-0-ra az Anderlechtet), a többi összecsapáson így nagy izgalom várható.

Az egyik legérdekesebb találkozónak a német házirangadó ígérkezik, hiszen a Bayer Leverkusen és a Hamburger SV a Bundesligában is egymással verseng a dobogós helyezésekért. Az első mérkőzésen Leverkusenben a hazaiak 1-0-s győzelmet arattak, majd a hét végi fordulóban is ők szerepeltek jobban, hiszen 2-0-ra legyőzték a Hannover együttesét, míg a Hamburg csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes a Nürnberg ellen - és a gyógyszergyáriak így egy pontra meg is közelítették riválisukat.

A HSV tavaly szeptemberben, a bajnokság első fordulójában hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Leverkusent - ez az eredmény most hosszabbítást jelentene. A hamburgi csapatból azonban eltiltás miatt biztosan hiányzik Nigel de Jong és Vincent Kompany, míg a másik oldalon az egykoron a Hamburgban is megfordult Szergej Barbarez megint játszhat, és várhatóan ott is lesz a kezdők között. Ez egyébként a 26. német párviadal az UEFA-kupa történetében.

A Werder Bremennek kétgólos hátrány kellene ledolgoznia hazai pályán a Rangers ellen, és a támadójátékot illetően a brémaiak akár képesek is lehetnek erre - a védelmüket illetően azonban már nem lehetnek ilyen magabiztosak. A Werder hátsó alakzata ugyanis mostanában meglehetősen instabil, amit a glasgow-i vereség után a bajnokságban a VfB Stuttgarttól elszenvedett 6-3-as kudarc is példáz. Egy kapott gól akár végzetes is lehet a németek számára, akiknek csak minimális vigasztalást adhat, hogy az első mérkőzésen gólt szerzett támadó, Daniel Cousin sérülés miatt nem léphet pályára a Rangersben.

Szintén kétgólos hátrányból várja a visszavágót az angol Everton, amelynek bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy kiverje a Fiorentinát, hiszen a liverpooliak még sohasem tudtak nyerni olasz csapat ellen a nemzetközi porondon, sőt, még gólt sem értek el talján ellenféllel szemben.

Igaz, a Toffees a bajnokságban jó formában van, elvégre a hét végén idegenben verte 1-0-ra a Sunderlandet, és a Premier League-ben immár kilenc forduló óta veretlen. A firenzeiek ezzel szemben a hét végi bajnokin váratlanul kikaptak a Sienától, és ezzel veszélybe került a negyedik helyük. A violáknál Adrian Mutu még mindig sérült, ráadásul a hét végén Papa Waigo N'Diaye is kidőlt a sorból. Pedig a Fiorentina egy győzelemmel akár kettős jubileumot is ünnepelhetne a Goodison Parkban: az biztos, hogy ez lesz a klub 50. meccse az UEFA-kupában, és ha nyernének az olaszok, akkor 50. alkalommal diadalmaskodnának a nemzetközi kupaporondon.

Kedvező helyzetben van a visszavágó előtt a spanyol Getafe, amely egy héttel korábban idegenben nyert 2-1-re a portugál Benfica ellen. A lisszaboni együttes a hét végén sem tudott győzni, és a sereghajtó Uniao Leiria elleni hazai döntetlen már túl sok a klub vezetőségének: menesztették az együttes spanyol trénerét, José Antonio Camachót.

Utódja a Benfica élő legendája, Fernando Chalana lett, akire így az a nem éppen hálás feladat vár, hogy idegenben harcolja ki a továbbjutást a Sasokkal - ráadásul a paraguayi támadó, Óscar Cardozo nélkül, akit az első meccsen kiállítottak. Persze a Getafénál is lesznek hiányzók, elvégre Pablo Hernández és Braulio eltiltás miatt nem játszhat, és pár sérült is akad, de így is Michael Laudrup együttese számít a favoritnak.

A Sevillával a legutóbbi két UEFA-kupát elhódított szakvezető, a spanyol Juande Ramos most az angol Tottenham Hotspurrel próbálhatja meg a triplázást, de a londoni csapatnak a legjobb nyolc közé jutásért idegenben kellene nyernie a PSV Eindhoven ellen, hiszen a hollandok egy héttel ezelőtt kissé tartalékosan is 1-0-ra nyertek a White Hart Lane-en.

Mint kiderült, a PSV feleslegesen pihentette pár focistáját (köztük Dzsudzsák Balázst is), mivel a hét végi, Ajax Amsterdam elleni bajnoki rangadó a holland rendőrök sztrájkja miatt elmaradt. Ugyan a sztrájk még mindig tart, de a Tottenham elleni meccset a jelek szerint meg lehet rendezni.

www.infosport-focivilag.hu