Befektetés a török fegyver a kurdok ellen

Vágólapra másolva!
A kurdok lakta vidéknek nyújtott milliárdos fejlesztési programmal kívánja a török kormány kihúzni a szőnyeget a betiltott kurd politikai mozgalom lába alól. Korábban a török hadsereg katonai akciót indított az iraki kurdok bázisai ellen.
Vágólapra másolva!

Erre utalnak török médiumok csütörtöki beszámolói a miniszterelnök interjújáról, amelyet egy New York-i újságnak adott. Recep Tayyip Erdogan ebben kifejtette: az ország délkeleti régiójának, amelyben főleg kurdok élnek, 12 milliárd dollárnak megfelelő összeget juttat a kormány.

A támogatás elsődleges célja munkahelyek teremtése, továbbá egy újabb, kurd nyelven sugárzott tv-program beindítása. A fejlesztési terv, amelyben szerepel több duzzasztógát építése is, két hónapon belül az ankarai kormány elé kerül.

A török hadsereg a múlt hónapban átfogó offenzívát indított a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki bázisai ellen. Washington bírálta az akciót, s arra intette a török kormányt, hogy a kurdokkal fennálló konfliktus megoldása érdekében vegye igénybe a politika eszközeit és gazdasági segítséget is.