Hullámvasúton az arany és az olaj jegyzése

Vágólapra másolva!
Nagyot fordult az olajár pályája: délelőtt még történelmi csúcsot ért el az olaj jegyzése, délután azonban masszív áresés mutatkozott a piacokon. Az arany ára hasonló utat járt be, a sárga fém unciánkénti ára 1030 dollár felettről ezer alá esett fél nap alatt.
Vágólapra másolva!

A reggeli, délelőtti riadalom a múlté: hétfő délutánra gyors profitkivételben, meredeken olcsóbbodott a szabadpiacon mind a kőolaj, mind az arany, a befektetők szemlátomást megriadtak a korábban elért árrekordoktól, tekintettel talán arra, hogy fizikai hiány nincs a reális piacon.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, áprilisi határidőre hétfő délután hordónként (159 liter) 107,48 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 2,73 dollárral olcsóbb a pénteki New York-i zárónál. Hétfő délelőtt 111,80 dollárt ért el, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta, és idén a tizenhetedik napi csúcsdöntés.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, májusi határidőre hétfő délután 103,28 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 2,92 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál. A múlt hét végén kifutott áprilisi határidő pénteken napközben 108,02 dollárig drágult, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1988. júniusi kezdete óta, és idén a tizenötödik rekorddöntés.

Hétfő délután az arany unciája (31,1035 gramm) 999,50 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon. Hétfő reggel, 1030,80 dolláron, új rekordot ért el.