Gyenge kezdés után erősödik a forint

Vágólapra másolva!
Az euró 260,20/40 forinton állt hétfőn reggel kilenc órakor a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 259,30/35 forinttal. Az árfolyam 263 forint felett is járt még az európai nyitás előtt, majd a nemzetközi pénzpiacokon a dollárra mért csapást követően fordulatot vett, és erősödött a forint.
Vágólapra másolva!

Az euró hétfőre virradó éjjel első alkalommal lépte át az 1,59 dolláros árfolyam küszöböt a nemzetközi devizakereskedelemben, a kurzus 1,5907 volt. A dollár a jennel szemben is rekord mélységet ért el 95,74 jenes árfolyamon, míg a múlt hét közepén 103 jenen állt. A svájci frankkal szemben az amerikai deviza megközelítette a 0,97-es szintet. Az elmúlt héten történt meg először, hogy egy dollár kevesebbet ért egy svájci franknál.

A dollár akkor kezdte meg legújabb mélyrepülését, amikor a piacok értesültek arról, hogy a J.P. Morgan megvásárolja a likviditási krízis áldozatául esett Bear Stearns pénzintézetet. A hét folyamán nyilvánosságra kerülő vállalati eredményadatok nyomán további banki veszteség leírásokra számítanak.

Az aggodalmakat nem csitította a Fed 25 bázispontos leszámítolási kamatláb csökkentése sem - mondták el kereskedők. Az ázsiai tőzsdéken általános árfolyamvesztés söpört végig.

A dollár árfolyamának alakulása szempontjából a Fed keddi ülése lesz a következő irányadó tényező. A pénzpiaci határidős ügyletekbe 75 bázispontos 2,25 százalékra történő alapkamat csökkentést áraztak már be 100 százalékos valószínűséggel. A 100 bázispontos csökkentésnek 36 százalékos valószínűséget adnak.

A dollárt 164,90/165,00 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben hétfőn reggel. Pénteken délután 165,50/60 forinton állt az árfolyam.