Lerontotta a MÁV minősítését az S&P

Vágólapra másolva!
Stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta hétfőn a MÁV alig néhány napja megadott első cégadósi besorolásainak kilátását hétfőn a Standard & Poor's, miután a múlt hét végén negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati osztályzatok kilátását.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének hétfői londoni bejelentése szerint a ház ugyan nem várja a szuverén kilátásrontás után sem, hogy csökkenne a kormányzati készség a MÁV támogatására, gyengülhet azonban a kormány képessége arra, hogy időbeli és megfelelő pénzügyi támogatást nyújtson a vasúttársaságnak.

Az S&P március 7-én adott első besorolást a MÁV-nak, amelynek hosszú távú cégadósi osztályzatát közepes befektetői "BBB mínusz", a rövid lejáratú kötelezettségekét elsőrendű "A-3" szinten állapította meg. A "BBB mínusz" a megszorításokkal már befektetőinek tekintett "BBB" sáv alsó széle, az "A-3" az elsőrendű adósi besorolást jelentő "A" kategória alsó határa. A MÁV-nak megadott hosszú futamú "BBB mínusz" osztályzat két fokozattal elmarad a szuverén magyar hosszú lejáratú devizaadósságra érvényes "BBB plusz" adóskockázati besorolástól.

A magyar államadósság kilátását múlt pénteken rontotta negatívra a Standard & Poor's, kevesebb mint másfél évvel az előző negatív kilátás stabilra javítása után. A lépést a hitelminősítő azzal indokolta, hogy erősödik a költségvetési reformmal szembeni politikai ellenállás, és jóllehet a népszavazás kimenetele nem fogja érdemben növelni az idei államháztartási hiányt, mégis megerősíti, hogy "csökken a magyarok vágya a konszolidációs folyamat továbbvitelére".

Nincs konszenzus az adócsökkentési terv megítélésében

A Standard & Poor's szerint a legutóbbi, "rosszul időzített" - a GDP-érték 0,7 és 1,4 százaléka közötti összegnek megfelelő - 2009-es adócsökkentési elképzelések is ebbe az irányba mutatnak.

Londoni felzárkózó piaci elemzők mindazonáltal nem értettek egyet az S&P ez utóbbi aggodalmával. A kilátásrontás után a Citigroup londoni befektetési részlegénél az MTI-nek azt mondták: az adóteher-csökkentés "nagyon jó döntés" lenne, mert a magyarországi adóráták a legmagasabbak közé tartoznak az OECD-térségen belül, és ez "nagyon kiterjedt feketegazdasághoz vezet".

A BNP Paribas térségi elemzője szintén az mondta, hogy jóllehet "egy könyvelő szemszögéből" költségvetési lazításnak tűnhet az adómérséklés, ha azonban ezt a kiadási oldal további javulása kíséri, akkor "nem kell borúlátóvá válni" az adócsökkentés miatt.