Magasabb árakkal elindult a hajózás a Balatonon

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a Balatonon a 162. hajózási szezon; az idei első hajót, a 117 éves Helka motorost hóesésben fogadták szombaton Balatonfüreden. Az idén 6-7 százalékkal magasabb árakkal, és új hajóval várják az utasokat.
Vágólapra másolva!

A Balatoni Hajózási Zrt. idén 6-7 százalékkal emelte meg a tavalyihoz képest a jegyárakat - mondta Horváth Gyula, a balatoni hajóscég vezérigazgatója szombaton az ünnepélyes megnyitón. Az idén mintegy 250 millió forintot fordítottak, illetve költenek még az év hátralévő időszakában a hajópark, a hajó- és vitorláskikötők fejlesztésére. Az idei szezonra forgalomba állítanak egy 15 személyes gyorsjáratú hajót - 27 millió forintért vették Franciaországban -, amely 17 perc alatt teszi meg a Siófok-Balatonfüred közötti távolságot. A terveik szerint ezzel szállítják majd át a siófoki szállodák vendégeit például a Balatonudvariban nemsokára elkészülő golfpályához vagy a füredi Aquaparkhoz - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a főszezonban 25 hajó szállítja majd a tavon az utasokat. Egyelőre a menetrendi szerinti járat még csak Siófok-Balatonfüred között közlekedik - jegyezte meg

Bóka István (Fidesz), a város polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntőjében a Balaton-parti önkormányzatok azon bizakodásának adott hangot, hogy "végre valahára a tóparti önkormányzatok megszerezhetik majd a Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos részvénycsomagját is".

Balázs Árpád (Fidesz), Siófok polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Balaton gazdasági szereplői között az egyik legfontosabb a hajóscég, s annak a sorsáért "legelsősorban ma a balatoni önkormányzatok érzik magukat felelősnek". Sajnálattal kell megállapítani - tette hozzá -, hogy a sok jó szándék mellett "az állami oldalon igazi tárgyalópartnert nem találtunk".

Hangsúlyozta: a balatoni önkormányzatok - ha nincs partnerük -, akkor maguk kívánják meghatározni a cég sorsát, természetesen egyetértésben a cégvezetéssel, a hajósokkal, a tóparti lakosokkal és idegenforgalmi vállalkozókkal.

Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára az MTI-nek elmondta: az év első két hónapjának szállodai gyorsjelentései azt mutatják, hogy országosan 10, a Balatonnál pedig 7 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest a szállodai vendégéjszakák száma. Az idei főszezonra szóló szállodai előjegyzések 5-7 százalékos emelkedést mutatnak, s a várható vendégszám hasonló arányú bővülését jelzik a német, holland és dán utazásszervezők is.