Vágólapra másolva!
Nizzában, a 17. Amber-verseny hetedik játéknapjának legérdekesebb párharcában a 17 éves Magnus Carlsen 1-1-re végzett Viswanathan Ananddal. Az indiai világbajnok remek partiban megnyerte a vakpartit, de a norvég titán visszavágott a rapidjátszmában. Lékó Péter kétszer remizett az izraeli Borisz Gelfanddal. Az éllovas örmény Levon Aronjan 1,5-0,5-re nyert Veszeln Topalov ellen, és egy pontra növelte előnyét az összetett versenyben. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nem bírt szekundánsával, a holland Loek van Welyvel. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk hibázott a legnagyobbat, nyert állásban vezért nézett el az orosz Alekszander Morozeviccsel szemben. A két újonc, az ukrán Szergej Karjakin és az azer Sahriyar Mamedgyarov kétszer megosztozott a ponton. Lékó a nyolcadik fordulóban Van Welyvel játszik, Aronjan és Anand egymással küzd meg.

A forduló egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért párharcát Viswanathan Anand és Magnus Carlsen vívta. Két éve a norvég titán két snellpartit is nyert az indiai sakkozó ellen, tavaly mindkét partijuk remi lett a 16. Amber-versenyen. A januári Wijk aan Zee-i szuperversenyen Magnus kecsegtető pozícióban hibázott, rosszul áldozott tisztet. Anand az eddig játszott 18 partiból 8-2-re vezetett 8 remi mellett. A nizzai párharc során az indiai világbajnok játszotta világossal a vakpartit, és Magnus Aljechin védelme ellen remek játékkal győzött. Élmény volt nézni vezérszárnyi gyalogjainak előretörését, szabadgyalogja tisztet nyert, anyagi előnyét gond nélkül érvényesítette.

Carlsen eredeti megnyitással rukkolt ki a rapidjátszmában, és a kapkodó, alig gondolkodó Anand ellen kiskombinációval került előnybe. Aggodalomra kevés gondolkodási ideje adott okot, és időzavarban többször is azonnali nyerést hagyott ki, de végül bástyavégjátékban megszerezte az áhított pontot. A trónkövetelő legyőzte a világbajnokot!

A legbékésebb meccset Lékó Péter és Borisz Gelfand vívta, két remivel zárták a találkozót, ahogy a két újonc, az ukrán Szergej Karjakin és az azeri Sahriyar Mamedgyarov. Kettőt remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szekundánsával, a holland Loek van Welyvel. Vakon gyorsan remiztek, de a rapid összecsapásuk rendkívül izgalmas volt. Van Wely korán tisztet áldozott, Kramnyik királya sétára kényszerült, majd a vezércsere után konszolidálta állását. Hiába volt világosnak három gyalogja is a tisztért, sötét került előnybe, de Kramnyik nem tudta győzelemig fokozni pozícióját.

A várt nagy csatát hozta a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az örmény Levon Aronjan párbaja. Vakon Topalov mindent megkísérelt, hogy minimális előnyét valahogy érvényesítse, de Aronjan remekül védekezett. Topalov fölöslegesen játszotta sokáig a vezérvégjátékot, Aronjan nem tudott hibázni, mindig a jó sakkot adta be. A rapidjátszmában az örmény nagymester gondoskodott meglepetésről, a bolgár sakkozó jelentős időhátrányba került. Topalov huszárjai nem találtak jó mezőket, míg világos vezére vidáman grasszált a sötét pozícióban, sorban ütögette a gyalogokat, és Aronjan remek nyerést könyvelhetett el.

A forduló során a legnagyobb bakit az ukrán Vaszilijn Ivancsuk követte el. Sötéttel szépen túljátszotta az orosz Alekszander Morozevicset, de egy lépésben elnézte vezérét, elfelejtkezett a negyedik soron tétlenkedő világos bástyáról. Az ajándékponttal Moro vezet a vakversenyen. Ivancsuk világossal is próbált rohamozni, Keresz-támadást játszott, de csak remire futotta erejéből.


A 7. forduló eredményei:
"Vakpartik"
Alekszander Morozevics (orosz, 2765) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2751) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 50)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799) - Loek Van Wely (holland, 2681) döntetlen (Királyindiai védelem, 34)
Lékó Péter (magyar, 2753) - Borisz Gelfand (izraeli, 2737) döntetlen (Orosz huszárjáték, 24)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2760) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Vezérindiai védelem, 26)
Veszelin Topalov (bolgár, 2780) - Levon Aronjan (örmény, 2739) döntetlen (Holland védelem, 84)
Viswanathan Anand (indiai, 2799) - Magnus Carlsen (norvég, 2733) 1 - 0 (Aljechin védelem, 47)

Rapidjátszmák
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2751) - Alekszander Morozevics (orosz, 2765) döntetlen (Szicíliai védelem, 53)
Loek van Wely (holland, 2681) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799) döntetlen (Réti megnyitás, 60)
Borisz Gelfand (izraeli, 2737) - Lékó Péter (magyar, 2753) döntetlen (Vezérindiai védelem, 40)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2760) döntetlen (Pirc védelem, 36)
Levon Aronjan (örmény, 2739) - Veszelin Topalov (bolgár, 2780) 1 - 0 (Félszláv védelem, 35)
Magnus Carlsen (norvég, 2733) - Viswanathan Anand (indiai, 2799) 1 - 0 (Angol megnyitás, 48)

A "vakverseny" állása:
1. Alekszander Morozevics 5
2-5. Viswanathan Anand, Magnus Carlsen, Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov 4
6-8. Lékó Péter, Levon Aronjan és Vaszilij Ivancsuk 3,5
9-10. Szergej Karjakin és Loek van Wely 3
11. Sahriyar Mamedgyarov 2,5
12. Borisz Gelfand 2

A rapidverseny állása:
1.Levon Aronjan 5,5 pont
2-3. Lékó Péter ésViswanathan Anand 4
4-9. Magnus Carlsen, Borisz Gelfand, Vaszilij Ivancsuk, Szergej Karjakin, Vlagyimir Kramnyik és Sahriyar Mamedgyarov 3,5
10. Veszelin Topalov 3
11. Loek van Wely 2,5
12. Alekszander Morozevics 2

Az összetett verseny állása:
1.Levon Aronjan 9 pont
2. Viswanathan Anand 8
3-5. Lékó Péter, Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik 7,5
6-8. Vaszilij Ivancsuk, Alekszander Morozevics és Veszelin Topalov 7
9. Szergej Karjakin 6,5
10. Sahriyar Mamedgyarov 6
11-12. Borisz Gefand és Loek van Wely 5,5

A 8. forduló párosítása:
Aronjan - Anand
Carlsen - Mamedgyarov
Karjakin - Topalov
Van Wely - Lékó
Gelfand - Morozevics
Ivancsuk - Kramnyik