A Gazprom-hódítás miatt venné meg a Molt az OMV

Vágólapra másolva!
A Gazprommal csak terjeszkedés révén lehet szembeszállni - mondta a Molra pályázó osztrák OMV olaj- és gázipari csoport vezérigazgatója a hétfői The Timesnak. Beszélt a Nabuccóról is, amelynek gyengesége szerinte, hogy egyelőre nem tudni, hosszú távon honnan lesz bele gáz.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Ruttenstorfer OMVV-vezér a vezető brit napilapnak adott interjúban kijelentette: jóllehet a Gazprom hagyományos gázellátója Közép- és Délkelet-Európának, de most már közvetlenül is kezd megjelenni ezen a piacon.

A lap azt írja, hogy az orosz gázipari társaság "januárban megvette a szerb NIS olajcéget" - valójában egy átfogó orosz-szerb olaj- és gázipari stratégiai együttműködési egyezmény jött létre, amelynek keretében a Gazprom kőolajrészlege, a Gazprom Neft 400 millió euró közvetlen készpénzes befektetés és 500 millió eurós fejlesztési ígéret fejében megszerzi a NIS 51 százalékát. Ruttenstorfer a helyzetet úgy jellemezte, hogy a Gazprom "vonul nyugatra, mi pedig vonulunk délkeletre".

A The Times kommentárja szerint ezek a geopolitikai játszmák túlmutatnak egy közepes méretű multinacionális olajcég politikai és kereskedelmi hatókörén, de az OMV "nagyon igyekszik egy olyan osztrák-magyar birodalom létrehozásán, amely tartani tudja a frontot Közép-Európa határán".

A Molra tett tavaly júniusi, 13,8 milliárd eurós ellenséges ajánlatra "Budapesten düh, majd pánik volt a reakció... a Mol nemcsak 40 százaléknyi saját részvényt kevert át baráti kezekbe, de a magyar parlamentet is rávette egy átvételellenes törvény elfogadására", áll a brit napilap hétfői cikkében.

Az írás szerint az OMV-t "fel kell hizlalni" ahhoz, hogy legyen ereje szembeszállni a Gazprommal; ez indokolja a Mol megcélzását. Ruttenstorfer szerint "a Gazprommal foglalkozni kell, és nem kis cégről van szó... amit tenni tudunk, az a növekedés, a terjeszkedés és az értéknövelés".

Az OMV vezetője szerint ennek alternatívája az, hogy "lépésről lépésre, darabról darabra felszámolnak bennünket". Az osztrák cég vezérigazgatója kijelentette, hogy az OMV célja egy erős közép-európai olajcég létrehozása, és ez indokolja, hogy megpróbál egyesülni a Mollal.

Ruttenstorfer a Nabucco-program "gyengeségének" nevezte, hogy a részvényeseknek valahonnan gázt is kell vásárolniuk a 3300 kilométeres majdani vezetékbe. Azerbajdzsán nyilvánvaló kezdeti szállító lehet, de nem tudja feltölteni a teljes vezetéket.

Az OMV vezetője "gúnyos nevetéssel" Irakot nevezte meg a lehetséges alternatív szállítók között, amely azonban szerinte csak "holnapután" jöhet számításba. Hozzátette: Irakot csak azért említi, mert "az amerikaiak is állandóan Irakra utalgatnak".

Oroszország "már holnap tudna szállítani", mondta Ruttenstorfer. Hozzátette: Irán is mindig felmerül; ennek az országnak van a második legnagyobb földgázkincse a világon, de Irán is csak "holnapután" jöhet szóba.