Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozatban vonta vissza a Tallér Önsegélyező Pénztár tevékenységi engedélyét - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Tallér 2006. december 27-i közgyűlésén maga döntött végelszámolás útján történő megszűnéséről. A pénztár ezt követően a 2007. május 26-án kelt levelében számolt be a megtett intézkedésekről, és tájékoztatta egyúttal a felügyeletet, hogy anyagi eszközök híján sem a végelszámolási nyitó mérleget, sem a tevékenységet lezáró mérleget nem tudja könyvvizsgálóval hitelesíttetni. A könyvvizsgálói hitelesítéstől azonban a PSZÁF - indoklása szerint - semmiképpen sem tekinthet el, ezért meg kell indítani a felszámolási eljárást. A bíróság a felszámolást a felügyelet által kezdeményezett felszámolási eljárásban a pénztár fizetésképtelenségének megállapítása nélkül köteles elrendelni - olvasható az erről kiadott határozatban.

Az elmúlt évben egyébként a PSZÁF adatai szerint a kasszák közül csak a magánnyugdíjpénztárak számában nem következett be csökkenés. Az persze nem tekinthető jelentős fogyásnak, hogy 2007-ben 68 önkéntes nyugdíjpénztár működött az előző évi 69-cel szemben. Jelentősebben apadt ugyanakkor az egészség- és az önsegélyező kasszák száma. Mindkét pénztártípusnál nagyjából ötödével kevesebb lett a szereplő. Persze ez - mint az a Tallér esetében is látszik - nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden olyan esemény, ami a fogyatkozáshoz vezetett, 2007-ben következett be - olvasható a Napi Gazdaságban.