Néhány év múlva New Yorkban shoppingolhatunk

Vágólapra másolva!
Az euró átveheti a dollár vezető szerepét a világban. Ez azt (is) jelentheti, hogy a magyarok 10-15 év múlva már nem Ausztriába, hanem New Yorkba ugorhatnak át bevásárolni, mert ott lesz olcsó minden. Ez azonban egyelőre még csak elmélet, bár a devizák átcsoportosítása már az elmúlt években valóban megkezdődött. Amerika lakossága viszont komoly gondokkal küzd, vagyonuk jelentős része ugyanis elúszott, és így kell a folyamatosan emelkedő árakkal szembenézniük.
Vágólapra másolva!

A hitelpiaci válság egyértelmű és jelen idejű kockázatot jelent a világgazdaságra, legfontosabb hosszú távú öröksége azonban az, hogy az euró felválthatja a dollárt az első számú globális tartalékvaluta szerepében - írta a Financial Times hétfői elemzésében.

A londoni gazdasági napilap két amerikai közgazdaságtan professzor, Menzie Chinn és Jeffrey Frankel egyik legutóbbi elemzését idézi. A wisconsini, illetve a Harvard egyetem két kutatója által nemrég elvégzett szimuláció azt mutatta ki, hogy az euró 10-15 éven belül átveheti a dollár tartalékvaluta szerepét. A lap megjegyzi, hogy a lefuttatott modell még nem is a jelenlegi krízisre alapult, és a mostani hitelválság könnyen felgyorsíthatja a két vezető szakértő által azonosított folyamatokat.

A kutatók két fő okot hoznak fel a dollár nemzetközi szerepének hanyatlására. Az egyik a makacs folyómérleg-hiány, amit a dollár árfolyamának hosszú távú gyengülése kísér, a másik pedig az, hogy az euróval valós alternatíva jelent meg.

Sem a jennek, sem a német márkának nem jött össze

Annak idején sem a japán jennek, sem a német márkának nem volt reális esélye arra, hogy a dollár helyébe lépjen, az euróövezeti gazdaság azonban most már csaknem akkora, mint az amerikai, és a folyamatos bővüléssel meg is haladhatja annak méretét.

Az elemzés szerint az amerikai politikai vezetés gyaníthatóan nincs tudatában annak, hogy mi vár rá. Ugyanez elmondható az európai politikusokról is, akik eddig semmilyen látható jelét nem adták annak, hogy készen állnának a világ vezető valutájának birtoklásával járó felelősség kezelésére.

Az elmúlt években már folyamatosan csökkentették tartalékaik súlyában a dollár szerepét a világ nagyobb jegybankjai a font, az euró és más devizák ellenében. Ugyanakkor most még nagyon nehéz azt megjósolni, hogy valóban átveszi-e az euró a világ vezető valutájának a szerepét, és ha igen, akkor ez milyen hatással jár a világgazdaságra - vélik az [origo]-nak nyilatkozó szakértők.

Olcsó lehet Amerika, elindulhat a vásárlóturizmus

Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője szerint érdemes arra gondolni, Amerika számára nagyon kedvező volt, hogy fizetőeszköze töltötte be a fő tartalék deviza szerepét. Ennek hatására ugyanis az országban sokkal többet költhettek, mint amennyit megtermeltek, hiszen a világ a jelentős egyensúlytalanság mellett is hajlandó volt a nagy külkereskedelmi hiányt finanszírozni. Amennyiben tehát az euró veszi át a fő tartalék deviza szerepét, ez a finanszírozási kedv eltolódhat az európai országok irányába.

Ráadásul az átcsoportosítás tartósan erősen tarthatja az eurót. Márpedig ez azt jelentheti, hogy akik euróban kapják a fizetésüket, sokkal olcsóbban nyaralhatnak, illetve vásárolhatnak külföldön. Tavaly karácsonykor egyébként már sokan éltek Londonban, és Párizsban ezzel a lehetőséggel, s New Yorkban vásárolták meg ajándékaikat, és Kanadából is gyakorlatilag bevásárló turizmus indult el a szomszédos országba.

A dollár 165 forint körül megállhat

Nem tartják valószínűnek a Raiffeisen Bank elemzői, hogy tartósan 165 forint alá erősödhet a magyar deviza az amerikaival szemben. A magyar forint ugyanis a jelenlegi helyzetben túl erős lehet, így a dollár további gyengülésével együtt valószínűleg a magyar fizetőeszköz is veszít majd értékéből az euróval szemben, és stagnálhat a dollárhoz viszonyítva.

A világpiacon végigsöprő bankközi hitelválság nem fenyeget azzal, hogy megismétlődik a múlt század 30-as éveinek mély depressziója, mert annak alapvetően más okai voltak, áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató központ friss jelentésében.