Kis településeken alma lehet az ingatlanhitel

Vágólapra másolva!
Többen is tapasztalták, a bankok egy része viszont tagadja, hogy a kisebb falvak ingatlanjaira nem lehet hitelt felvenni. A pénzügyi felügyelet szóvivője szerint a jelenlegi szabályok alapján is összeegyeztethető a bankok biztonságra törekvése az esélyegyenlőséggel. Egy országgyűlési képviselő viszont kötelezné a bankokat, hogy bármilyen kicsi településen lévő ingatlanra is adjanak hitelt.
Vágólapra másolva!

A Vas megyei Kerkáskápolna polgármestere a szomszédos Bajánsenyén lakik, mert nem kapott hitelt arra a házra, amelyet saját falujában akart megvásárolni. Fábián Imréné az [origo]-nak elmondta, hogy 2005 nyarán Kerkáskápolnán szerettek volna megvásárolni és felújítani egy kertes családi házat. Ehhez azonban hitelre lett volna szükségük

Eleinte készségesen fogadták érdeklődésüket az egyik bank szentgotthárdi fiókjában. Ám amikor kiderült, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan az akkor 96 lakosú Kerkáskápolnán van, az ügyintéző megszakította a tárgyalást és közölte, hogy az ilyen kis falvakban élőknek nem adhatnak lakáshitelt, mert bankjuk csak az 500 főnél nagyobb településeken lévő ingatlanokat fogadja el biztosítékként.

Fábián Imréné így aztán a szomszédos, több mint 600 lakosú Bajánsenyén vett teleket és azon építtetett házat és ehhez egy másik banktól vett fel hitelt. A polgármester asszonyt azonban felháborította, hogy a falujában élők bizonyos bankoktól nem vehetnek fel hitelt ingatlanjaikra a falu lélekszáma miatt. Ezért V. Németh Zsolttól, a térség fideszes országgyűlési képviselőjétől, Vasvár polgármesterétől kért segítséget.

Az esélyegyenlőség szempontjából aggályos lehet

Ha egy bank automatikusan, minden további fedezetvizsgálat nélkül, kizárólag a település méretével, lakosainak számával indokolja a hitelkérelem elutasítását, akkor az esetleg sértheti az esélyegyenlőségről alkotott törvényt - ismerte el Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Ez hasonló eset ahhoz, amikor például valakit - megfelelő hazai ingatlan- vagy egyéb fedezete ellenére - esetleg külföldi állmpolgársága, vagy kora miatt zárnák ki automatikusan, mindenféle vizsgálat nélkül a hitelezésből. Az ilyen ügyekkel az Egyenlő Bánásmód Hatóság foglalkozik. A pénzügyi felügyeletnek azonban nincs tudomása bármiféle, településeket kizáró banki "feketelistákról".

A szóvivő szerint egy bank akkor jár el szabályszerűen, ha ilyen esetben nem kizárja a szolgáltatásból az érintettet, hanem további fedezetet kér a kockázat csökkentése érdekében. Például figyelembe veszi a kérelmező jövedelmét, kezes vagy adóstárs közreműködését kéri.

Nem kell indokolni a hitelbírálat eredményét

Természetesen elképzelhető, hogy ez sem elegendő a megfelelő biztosítékra, így a hitelkérelmet elutasítják. A banknak ezt a jogszabályok szerint nem kötelessége indokolni, mint ahogy hitelbírálati szempontjait sem kell közzétennie.

Binder István hangsúlyozta: természetesen a bankoknak is alapvető érdekük minél több ügyfélszerződés megkötése, ám ez semmiképp sem mehet a biztonságos működés rovására. Az esetleges vélt vagy valós társadalmi egyenlőtlenségeket a bankrendszer nem képes megszüntetni - tette hozzá Binder István.

A bankok szerint nincs feketelista

Az Erste Bank nem tesz különbséget a jelzáloghitel alapjául szolgáló ingatlan elhelyezkedése alapján, vagyis nincs olyan település, amelyet kizárna a bank a hitelezésből. Hiteligényléskor az ingatlanszakértők minden esetben megvizsgálják a fedezetül felajánlott ingatlant. A K&H Bank sem használ településlistát. Így a hitelfelvevő lakhelye, vagy a fedezetül felkínált ingatlan elhelyezkedése alapján nem utasít vissza hitelkérelmeket a pénzintézet.

Az MKB Bank nem tesz különbséget a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanok elhelyezkedése között. A finanszírozni kívánt, vagy fedezetként bevont ingatlan lehet új vagy használt, fővárosi vagy vidéki egyaránt

Az OTP Bank sem zár ki települést a hitelezésből. A pénzintézet a jelzálog típusú hitelt az általa megfelelőnek ítélt fedezet megléte esetén engedélyezi. A hitel igénybevételéhez érték-megállapítás szükséges. A hitel összegét az ingatlan így megállapított értéke alapján határozza meg a pénzintézet.