Trösztgyanú a Visánál

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság trösztellenes eljárást indított a Visa Europe Ltd társaság ellen, amiért az a határon átívelő fogyasztói átutalások esetén átváltási díjat (MIF) szed.
Vágólapra másolva!

A Visa Europe, amelynek 4600 bank a tulajdonosa és amely 348 millió kártyát bocsátott ki, a feltételezések szerint megsértette az uniós szabályokat, amelyek tiltják az árrögzítést, mint korlátozó üzleti gyakorlatot.

A bizottság már decemberben elvi állásfoglalást hozott a MasterCard hasonló gyakorlatáról, elfogadhatatlannak tartva az átváltási díjat. A Visa Europe ennek ellenére abban bízott, hogy a bizottság elfogadhatónak tartja majd üzleti gyakorlatát.

A bizottság hangsúlyozta, hogy az eljárás indítása nem jelenti a szabálysértés bizonyítottságát, továbbá, hogy az unió végrehajtó testülete nem szabott határidőt a vizsgálat lezárására.

A jelenlegi gyakorlat szerint a kiskereskedelmi cégeknek minden esetben átváltási díjat kell fizetniük, ha vevőjük kártyát használ a vásárláskor. Az összeget a vevő bankja visszatartja és azzal megterhelik a kereskedő cég bankját.

z a téma már korábban is szerepelt a bizottság napirendjén: 2002-ben a bizottság hozzájárult a díj kirovásához , mivel a Visa International ígéretet tett a díj fokozatos mérséklésére. Ez a bizottsági engedély azonban csak 2007 végéig volt érvényben.