Likviditást növelne az EKB

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) kész a pénzpiaci likviditást javító lépésekre a kereskedelmi bankok javára, tekintettel a nevezett piacokon mutatkozó nyugtalanságra.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki nyilatkozatában az EKB megállapítja, hogy a kereskedelmi bankok részéről igen erős az igény újabb pénzinjekciókra. A kamat drágult, miközben a felhasználható pénzek mennyisége igen szűkös, a bizalmatlanság légköre uralkodik, a pénzintézetek, ellentétben a máskor megszokottól, nem szívesen kölcsönöznek egymásnak.

Ezért az EKB-nak, miként tette ezt az utóbbi időben, refinanszírozói lépéseket kell végrehajtania, egy hétre vagy három hónapra, más bankokkal összehangolt lépéseket téve. A bank továbbra is nagy figyelemmel kíséri a likviditási helyzetet.

A brit és a svájci jegybank is jelentősebb pénz rendelkezésre bocsátást helyezte kilátásba csütörtökön a bankközi hitelezés könnyítésére, előbbi heti aukciójának összegét most több mint két és fél milliárddal 13,6 milliárd font fölé emelte. A svájci bank a kölcsönkamaton enyhített.