Eddig soha nem látott viselkedést figyeltek meg delfineknél

Vágólapra másolva!
Az embernél és egyes emberszabásúaknál megszokott, ám a tengeri emlősök között eddig soha nem látott viselkedést figyeltek meg folyami delfineknél Dél-Amerikában.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai folyami delfin ágakat, indákat, agyagdarabokat dobál a szájával, így csábítja a nőstényeket vagy ezzel ijeszti el a rivális hímeket - figyelték meg brit és brazil kutatók. Az amazonasi folyami delfinek (Inia geoffrensis) védelmét célzó Boto Projektben részt vevő biológusok az Amazonas esőerdőkkel borított, de áradásos vidékén tanulmányozták a delfinek viselkedését. Több esetben látták, amint a nőstények között úszkáló hímek gallyakat, indákat és agyagdarabokat cipelnek a szájukban, majd a vízbe hajigálják őket. A tárgyak efféle használata valamiféle figyelemfelkeltő módszer, soha nem fajul odáig, hogy a delfinek a bottal, ágakkal megüssék egymást. Az egész egyfajta rituálét követ - magyarázta a kutatásban részt vevő dr. Tony Martin, a skóciai Szt. András Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó részlegének munkatársa.

Palackorrú delfinek között végzett megfigyelések nyomán már korábban is tudtunk arról, hogy a delfinek gyakorta használnak a tengerben fellelhető "tárgyakat". Például tengeri szivacsokat "munkavédelmi kesztyűként" az orrukra húznak, így turkálnak élelem után a homokban, vagy éppen tengeri uborkával játszanak. A tárgyak udvarlás során való használatát azonban még soha nem figyelték meg tengeri emlősökön, s az állatvilágban is egyedül a csimpánzokról írtak le hasonlót.

Forrás: Projeto Boto

A folyami delfinek a leginkább veszélyeztetett tengeri emlősök körébe tartoznak. A Jangce-folyóban honos folyami delfin (Lipotes vexillifer) valószínűleg az lemúlt években tűnt el végleg bolygónkról, s az Indusban élő folyami delfinből (Platanista minor) is csupán körülbelül 3000 egyed maradt. Bár az amazonasi delfinek száma ma még több tízezerre tehető a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája szerint, a kutatók arról számoltak be, hogy - a környezetszennyezés, a halászat, a gátépítések, a természetpusztítás miatt - számuk egyre fogyatkozik, és a folyamat megállíthatatlannak tűnik - írja at MTI.