Fontosabb a kábeltévé, mint a víz

Vágólapra másolva!
Az HBO és a felnőttprogramokkal bővített kábeltévécsomagok előfizetésének számlája az első, amit befizetnek a fogyasztók - derült ki az Émász által kért közvélemény-kutatásból. Sokszor a szolgáltatók segítséget nyújtanak a tartozások rendezéséhez - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A felmérés alapján a fontossági sorrendből megállapítható, hogy a magánszemélyek leginkább a kényelmi szolgáltatások iránt fogékonyak. Másodikként a telefonszámlát egyenlítik ki, míg a gáz- és villanyszámlák befizetése a harmadik helyre szorul. A kutatás kimutatta, hogy az utolsó helyen a távhő és a közös költség áll. Az Émásznál úgy vélik, a nem túl erős gáz- és villanyszámla-fizetési hajlandóságban közrejátszik az is, hogy a szolgáltatók lehetővé teszik a részletfizetést, így a lakosok hajlamosak "megfeledkezni" díjhátralékukról.

Az az időszak, amíg nem számítanak fel késedelmi kamatot, eltérő a különböző közüzemi szolgáltatásoknál. A jelek szerint viszont a fogyasztók pontosan tisztában vannak azzal is, hogy mennyi ideig húzhatják a számlák kifizetését. Amikor - állítja az Émász - olyan szomorú esettel találkozik a szolgáltató, hogy jövedelem hiányában képtelenek a családok kifizetni a hátralékot, gyakran maguk kérik a szociális intézményeket, hogy mérjék fel a családok lehetőségeit. Nem ritka az sem, hogy a szolgáltató segítséget nyújt a tartozás rendezéséhez.

A határidőn túli lakossági díjhátralék a Főtávnál 2007 decemberében közel 630 ezer forint volt, míg a Főgáznál ez majdnem kétmillió forintra rúgott. Az önkormányzatok tulajdonában vagy részben tulajdonában álló közüzemi cégeknél felhalmozott adósságállományról negyedévente készül összesítés - írja a Napi Gazdaság.