Jack Nicholson - saját szavaival

Vágólapra másolva!
A hetvenéves Jack Nicholson mögött van már vagy hatvan filmszerep, tizenkét Oscar-jelölés és három szobor, négy rendezés, több száz szerető, LSD-túrák és botrányba fulladó hollywoodi partik, és ha manapság már nem is pörög olyan iszonyatos tempóval, mint a hetvenes években, úgy fest, hogy lélekben még mindig nem öregedett meg. Átadjuk neki a szót, hadd meséljen karrierjéről ő maga.
Vágólapra másolva!

Az első szerep

Nicholson élete első filmszerepét az 1958-as The Cry Baby Killer-ben játszotta, de igazán csak a '69-es Szelíd motorosok-ban figyeltek fel rá.

A Baby Killer-t kábé hét nap alatt forgattuk, és azt hittem, rögvest sztárt csinál belőlem. De egy év telt el, mire egyáltalán bemutatták, és utána sem igazán történt semmi. A színészi pályám első 10-12 éve nem volt valami könnyű, miközben nagyon kellemes időszak volt számomra. Azok közül, akikkel akkoriban összebarátkoztam, sokan a mai napig a legjobb barátaim. Egy nagy házban laktunk Hollywoodban és remekül szórakoztunk.

+ + +

Szelíd motorosok (1969)

A Szelíd motorosok-ban eredetileg Rip Torn játszotta volna az ügyvéd szerepét, amely végül ismertté tette Nicholsont.

Forrás: [origo]

Bert [Schneider, a film egyik producere] megkérdezte, hogy nem játszanám-e el a szerepet a Szelíd motorosok-ban, én meg azt feleltem, hogy miért ne. Részben azért tetszett a film koncepciója, mert a Hatosfogat-ra emlékeztetett.

+ + +

A figura

Vajon hogyan közelíti meg egy-egy figura megformálását a világ egyik legnagyobb színésze?

Azt kell eldöntened, hogy milyen a szexuális kisugárzásod a jelenetben. Minden egyéb ebből következik. Ez a kulcs, az igazi kulcs.

+ + +

Kínai negyed (1974)

A Kínai negyed forgatókönyvírója, Robert Towne kifejezetten Nicholsonra írta Jake Gittes, a magánnyomozó figuráját, amelynek megformálásáért negyedszer is Oscar-díjra jelölték a színészt.

Speciel szerintem sosem működik, amikor valaki direkt nekem ír egy szerepet, mert nem marad elég mozgásterem. De akkoriban még nem így gondoltam, tetszett, egyszerűen azért, mert más volt, mint a legtöbb film. Egy olyan nyomozót játszottam, akinek nincs stukkere.

+ + +

Foglalkozása: riporter (1975)

Az 1975-ös Foglalkozása: Riporter-t, amiben Nicholson a rendezőóriással, Michelangelo Antonionival dolgozott együtt, 2005-ben több országban újra bemutatták.

Forrás: [origo]

Ez a mai filmek tökéletes antitézise annyiban, hogy azóta a melodrámák vannak divatban. Antonioni a melodráma tökéletes ellentéte. Az ő filmjében egy üldözési jelenet mondjuk úgy néz ki, hogy egy sétáló tevét látunk nagyon sokáig. A munkáiból nagyon sok kiderül arról, hogy a filmek milyen messzire elmehetnek és el is mentek, de a közönségnek mindig inkább a melodráma kellett.

+ + +

Batman (1989)

Gyerekkorában imádta a képregényeket, így nem volt különösebben meglepő, hogy elvállalta Tim Burton '89-es Batman-jében Joker szerepét.

Tim Burton egy zseni. Egyetlen vele folytatott beszélgetés alapján vállaltam el a feladatot. Mindketten a képregények világából jöttünk, hasonló elképzeléseink voltak. Tim úgy vélte, hogy [Jokernek] kell legyen egy viccesen sötét oldala. Tim az egyik legnagyobb rendező, nagyon nagy véleménnyel vagyok róla. Azt imádom benne, hogy egyáltalán nem érzékeli a rá nehezedő nyomást. Végigmosolyogja a forgatást.

+ + +

Cinikus hekus (1990)

1990-ben Nicholson megrendezte a Kínai negyed folytatását, a Cinikus hekus-t, ami kedvezőtlen kritikai fogadtatásban részesült, de ez őt állítólag nem igazán izgatta.

Forrás: [origo]

Nagyon elégedett voltam, mert Roman [Polanski] úgy vélte, hogy a Cinikus hekus pontosan megfelelt annak, amilyennek lennie kellett. Valójában ez egy trilógia középső része volt [aminek az utolsó része sosem készült el].

+ + +

Rendezés

Nicholson eredetileg rendező akart lenni, és a Cinikus hekus előtt már három másik filmet is csinált (Terror, 1963, Drive, He Said, 1971, Irány délre!, 1978).

Más ember lesz belőlem, amikor hirtelen az egész film az én felelősségem. Cseppet sem vagyok szégyenlős. Roger Cormanként dolgozom: "vegyétek csak tovább, fiúk, biztos elkaptok valamit". Lehet, hogy jól sül el, lehet, hogy rosszul, lehet, hogy utólag ki lehet pofozni, lehet, hogy nem. Előre nem lehet tudni, hogy mi minden fog felmerülni forgatás közben, és azonnal alkalmazkodni kell a helyzethez. Azt akartam, hogy modellek legyenek a hajón [a Cinikus hekus egyik jelenetében]. Rácsörögtem [a producerre,] Harold Schneiderre, aki elképedt: "Jézus, holnapra kellenek? És mi lesz a kosztümjükkel?" Mire én: "Csavarjátok őket törölközőbe!"

+ + +

Együttműködés

Vajon a nem éppen alkalmazkodó természetéről híres Nicholson hogyan boldogul, amikor nem az ő kezében van az irányítás?

Mindig nagyon sok apró konfliktusom van azt illetően, hogy különböző dolgokat hogyan valósítunk meg a filmben. De nagyon ritka, hogy én nyerek, mert rengeteg hatalmas rendezővel dolgoztam. [Nem csak nekem,] Milos Formannak, Stanley Kubricknak vagy Michelangelo Antonioninak is meglehetősen határozott elképzelései vannak a dolgokról.

+ + +

Brando, a szomszéd

Általában nem hajlandó megnevezni a példaképeit, de interjúkban előbb-utóbb elő szokott kerülni Marlon Brando neve, aki haláláig Nicholson szomszédjában lakott a Mulholland Drive-on.

Telefonon ritkán beszéltünk, általában inkább benézett hozzám. Sok beszélgetést folytattunk például arról, hogy megjavíttassuk-e a kaput, meg hogy nem láttam-e a gyerekeit errefelé. A halála után hónapokig nem mentem fel a házához, a hideg kirázott a gondolattól is. Marlon harminc éven keresztül úgy volt jelen az életemben, mint az a fa a kertjében, amire a wcablakból kinézve rálátok. Hiányzik.

+ + +

Kései komédiák

A 2001-ben bemutatott Az ígéret megszállottja után egészen a 2006-os A téglá-ig csak komédiákban játszott, amiért kritikák is érték. Ő ezt így magyarázza:

Forrás: [origo]

Szeptember 11. után nem szóltam egy szót sem. Az összes létezhető álláspontot megfogalmazta már valaki, nem volt mit hozzátennem. Azt gondoltam: hozzuk akkor a bohócokat! Eldöntöttem, hogy ezután a katasztrófa után egy ideig csak vígjátékokat csinálok.

+ + +

Hírnév

A világ egyik leghíresebb embere napszemüvege mögé rejtőzve ugyan, de azért nyilvánvalóan élvezi a reflektorfényt.

Van egy jó definícióm a hírnévre: felhívsz szombat este hatkor egy éttermet, kérsz egy asztalt hat fő részére és megkapod - remek híresnek lenni. Belépsz és nem kell várnod, rögtön leültetnek - remek híresnek lenni. De onnantól kezdve indul a munka. Te vagy a polgármester a teremben és mindenkinek köszönnöd kell, aki arra jár. Ez már nem annyira remek.

+ + +

Oscar nagy barátja

Minden évben ott ül az első sorban az Oscar-díjkiosztón, eddig három szobrot és összesen tizenkét jelölést tudhat magáénak, a legutóbbit a 2002-es Schmidt történeté-ért.

Forrás: [origo]

Én mindig is szerettem az Oscart, mindig is úgy véltem, hogy ez mindenkinek csak jó. Akár nyersz, akár veszítesz, csodás dolog. Vitát provokál. Persze [a színészi alakítás] közös munka eredménye, úgyhogy nincs sok értelme annak, hogy valaki a "legjobb" alakítást nyújtja. Mindig ott van valaki más is a jelenetben.

+ + +

Jack és a szex

Nicholsont a világ egyik legnagyobb nőcsábászának tartják, aki állítólag több száz nővel lefeküdt. Mi a titka?

Fiatalkoromban meggyűlt a bajom az impotenciának azzal a gyakori formájával, ami túlzott gyorsaságot jelent. Emögött egyfajta idegesség van, ami abból ered, hogy az ember túlzottan kapaszkodik és nem éli át a dolgokat. A lényeg az, hogy az ember ténylegesen átélje, nem csak azon a bizonyos helyen, hanem tágabb értelemben, átengedje az egész élményt saját magán.

+ + +

Gyereknevelés

Számos viszonyából három nőtől összesen öt gyereke született, akik közül a két legfiatalabb Lorainne (1990) és Raimond (1992).

Emlékszem rá, milyen voltam tinédzserként, és tisztában vagyok vele, hogy nem én leszek az első szülő a világtörténelemben, aki meggyőz bármiről egy tinédzsert, úgyhogy nem is próbálkozom ezzel. Csak annyit mondok nekik, hogy "azok a dolgok, amikről azt mondják, hogy ártalmasak, általában tényleg ártalmasak".

+ + +

Hobbija a festés

A lakása televan festményekkel - van például több Picassója is -, és esténként gyakran maga is festeget.

Mára 6 vagy 700 festményem gyűlt össze. Meglehetősen eklektikus az ízlésem, de az a helyzet, hogy nem süket duma, amit mondanak: tényleg van különbség jó és rossz festmény közt.

+ + +

A bakancslista (2008)

Legfrissebb filmjében, A bakancslistá-ban egy rákban haldokló férfit alakít, de nem kell attól félni, hogy a hetvenéves Nicholson túlzottan azonosult a szerepével.

Forrás: [origo]

Féltem, hogy nem tudok elég ramatyul kinézni. Általában edzek a szerepeimhez, de most nem volt energiám ehhez. Szerettem volna úgy kinézni, mint egy átlagos rákos fickó, de egyszerűen nem ment. Nem bírtam eléggé lefogyni.